Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, iniţiată de senatorul PSD Daniel Zamfir. Printre modificările aduce ordonanţei respective este şi cea care permite utilizatorului să vândă bunul acordat de finanţator ca să îşi acopere ratele creditului rămase, iar preţul vânzării bunului trebuie să fie cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea acordării unor facilităţi locatarilor/utilizatorilor care au calitatea de consumatori. Este avută în vedere situaţia contractelor de adeziune, aşa cum este operaţiunea de leasing, în care profesionişti ai leasingului şi ai creditului, impun clauze-tip, preformulate, la care debitorul nu poate decât să adere, prin simpla semnătură, fară posibilitatea de a influenţa natura sau conţinutul.

„În situaţiile în care bunul a fost restituit în termenul prevăzut în contract, utilizatorul consumator sau un terţ cumpărător propus de acesta în termen de 5 zile de la îndeplinirea obligaţiei de predare, beneficiază de dreptul prioritar la cumpărarea bunului, valabil timp de 30 de zile de la data predării, timp în care poate fi emisă acceptarea fermă şi irevocabilă de cumpărare la un preţ cel puţin egal cu contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului, locatarul/utilizatorul consumator are obligaţia de a credita contul finanţatorului cu diferenţa necesară până la concurenţa sumelor datorate conform contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduală la care se adaugă TVA, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”, arată legea promulgată de şeful statului.

Totodată, în cazul în care cumpărătorul terţ oferă un preţ mai mic decât totalul sumelor datorate, utilizatorul are obligaţia în continuare de a plăti finanţatorului diferenţa până la totalul sumei datorate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.