John McAfee, creatorul antivirusului cu acelaşi nume, s-a sinucis într-o închisoare din Barcelona, în urma unei decizii judecătoreşti de extrădare în Statele Unite, unde era acuzat de evaziune fiscală, relatează publicaţia The Sun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informaţia a fost publicată mai întâi de publicaţia spaniolă El Pais.

Moartea sa a fost anunţată la câteva ore după ce Curtea Naţională a Spaniei a aprobat extrădarea lui în Statele Unite, unde acuzaţiile de evaziune fiscală ar fi putut duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la 30 de ani.

Deciza ar fi putut fi contestată în apel, iar extrădarea propriu-zisă ar fi necesitat aprobarea Guvernului Spaniei.

McAfee a fost arestat pe 3 octombrie anul trecut, pe aeroportul El Prat din Spania, în timp ce se pregătea să fugă din ţară în Turcia. În aceeaşi lună, McAfee a fost acuzat în Tennessee de sustragerea de la plata impozitelor, după ce nu a raportat veniturile obţinute din promovarea criptomonedelor în timp ce făcea activităţi de consultanţă, a ţinut conferinţe şi a vândut drepturile asupra povestea vieţii sale pentru un documentar.

Compania sa a fost vândută către Intel în 2011.

McAfee a dezvoltat software-ul timpuriu de securitate a internetului, iar în trecut şi a fost căutat de autorităţile din SUA şi Belize.

Procuratura din Tennessee a afirmat că McAfee nu a depus declaraţii fiscale din 2014 până în 2018, în pofida faptului că a încasat ”venituri considerabile” din mai multe surse.

Potrivit unui rechizitoriu din 15 iunie, McAfee ar fi câştigat milioane de dolari din susţinerea de conferinţe, consultanţă, promovare a criptomonedelor şi vânzarea drepturilor la povestea sa de viaţă pentru un documentar. Actul de acuzare nu pretindea că McAfee ar fi primit venituri în legătură cu McAfee Associates. Compania a fost vândută către Intel în 2011.

Într-o audiere video la începutul acestei luni, McAfee a susţinut că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi a spus că îşi va petrece restul vieţii în închisoare dacă va fi returnat în SUA.

În martie, McAfee a fost de asemenea acuzat de o ”înşelătorie” în criptomonede în valoare de 13 milioane de dolari, după ce ar fi atras victimele pe Twitter.

Fondatorul McAfee Associates a fost lovit cu o serie de acuzaţii, inclusiv spălare de bani şi fraudă, în instanţa federală din Manhattan.

Acuzaţiile s-au referit la două scheme privind promovarea frauduloasă către investitori a criptomonedelor, a arătat Departamentul Justiţiei din SUA.

McAfee şi garda sa de corp Jimmy Gale Watson Jr au fost acuzaţi de o schemă de exploatare a Twitter de către  McAfee prin promovarea publică a ofertelor de criptomonede şi a monedelor digitale, pe care le-au vândut ulterior odată cu creşterea preţurilor, potrivit Departamentului Justiţiei din SUA şi US Commodity Futures.

Procurorul american din Manhattan, Audrey Strauss, a declarat că McAfee, Watson şi alţi membri ai ”echipei pentru criptomonede” ar fi câştigat mai mult de 13 milioane de dolari de la investitorii ”pe care i-au victimizat cu schemele lor frauduloase”.

Dacă ar fi condamnat, McAfee s-ar fi confruntat cu până la 60 de ani de închisoare.

Potrivit Fox News, antreprenorul intenţiona să îşi anunţe candidatura la preşedinţie, din partea Partidului Libertarian, însă în martie l-a susţinut pe candidatul Vermin Supreme.

În iulie 2019, McAfee a fost arestat şi ulterior eliberat de către Forţele Armate Republicane Dominicane din Puerto Plata, după ce a fost suspectat că deţine arme de calibru înalt, muniţie şi echipament în stil militar în timp ce se afla pe barca sa.

Cine a fost John McAfee?

John McAfee s-a născut în 1945 la o bază a armatei SUA din Marea Britanie, iar apoi a crescut în Virginia.

După ce a lucrat ca programator şi proiectant de software pentru mai multe companii, inclusiv NASA, a început să dezvolte software pentru combaterea viruşilor.

În 1987, a fondat McAfee Associates, o companie de antiviruşi pentru computere. În cele din urmă, Intel a cumpărat McAfee şi a schimbat numele mărcii - ceva despre care McAfee şi-a exprimat mulţumirea.

În august 2009, The New York Times a scris că averea sa personală a scăzut de la 100 de milioane de dolari la 4 milioane de dolari. Acesta S-a mutat în Belize şi a vrut să găsească utilizări medicinale pentru plante pe terenul său.

La conferinţa DEF CON din LA, din august 2014, el i-a avertizat pe americani să nu folosească smartphone-uri - sugerând că aplicaţiile sunt folosite pentru a spiona clienţii care nu citesc acordurile regulile de confidenţialitate.

El a anunţat că va căuta să obţină funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în campania prezidenţială din 2016, drept candidat al Partidului Libertarian. A pierdut nominalizarea Partidului Libertarian în faţa lui Gary Johnson.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.