Finanţele urmăresc prin emisiunea de obligaţiuni pentru populaţie să ofere o alternativă de economisire, nu neapărat suma sau valoarea emisiunii, a declarat vineri secretarul de stat Enache Jiru, care a precizat că se aşteaptă totuşi să fie subcrisă întreaga sumă, de 100 milioane de lei, având în vedere că valoarea nominală a unui titlu a fost redusă la 100 de lei, iar perioada de subscriere va fi mai lungă decât cea de anul trecut, de peste două săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Finanţelor va lansa o emisiune de obligaţiuni în lei pentru populaţie, cu o valoare estimativă de 100 de milioane de lei, oferind o dobândă anuală neimpozabilă peste nivelul practicat de bănci la depozite.

“Ţinta noastră nu este suma sau valoarea emisiunii, ţinta şi scpoul emisiunii principl este acela de a oferi o alternativă de economisire populaţiei, alta decât depozitele bancare, şi de a-i familiariza de a-i introduce în tainele Bursei de Valori Bucureşti”, a afirmat Jiru la deschiderea târgului “Banii Tăi Expo”.

El a arătat că ministerul a creat un produs mai simplu în acest an faţă de emisiunea de anul trecut, reducând valoarea nominală a unui titlu de la 1.000 de lei la 100 de lei, iar perioada de subscripţie va fi mai lungă, faţă de două săptămâni (zile lucrătoare).

“Anul acesta dorim să fie mai lungă, pentru a avea timp să îl facem mai popular, canalele pe care le vom folosi pentru popularizare vor fi mai diverse, iar metoda de subscriere va fi una necompetitivă, pur şi simplu o subscrere prin stablirea unui cupon fix de către Ministerul Finanţelor”, a mai spus Jiru.

Emisiunea face parte din programul Fidelis, de emisiuni de titluri de stat pentru persoane fizice.

În iunie 2015, Ministerul Finanţelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populaţie, cu valoarea nominală a unei obligaţiuni de 1.000 de lei.

Emisiunea a avut un succes limitat, populaţia cumpărând obligaţiuni în valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anunţată, de 100 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%.

Dobânda exactă a obligaţiunilor va fi anunţată în luna iulie, însă va fi, cel mai probabil, în jur de 2% pe an, semnificativ peste dobânzile practicate de bănci la depozite, potrivit informaţiilor din piaţă.

În plus, dobânda primită de cei care cumpără aceste titluri nu este impozitată de stat, în timp ce pentru dobânzile bancare se aplică impozitul pe venit, de 16%.

De asemenea, spre deosebire de obligaţiunile emise anul trecut pentru populaţie, aceste titluri vor avea o lichiditate garantată, pentru că vor fi acceptate de către Banca Naţională a României (BNR) drept garanţie (contrapartidă) la licitaţiile repo prin care finanţează băncile.

Concret, băncile sunt stimulate să cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor să obţină numerar înainte de scadenţă, pentru că le pot folosi pentru a se împrumuta de la BNR.

Titlurile vor fi tranzacţionate pe piaţa secundară a titlurilor de stat, astfel că preţul lor va fi stabilit de piaţă până la scadenţa din 2018, în funcţie de evoluţia dobânzilor interbancare, inflaţiei sau riscului asociat statului român. 

Emisiunea este lansată în cadrul evenimentelor organizate pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, din 2018. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.