Inginerii organismului de consultanţă Jaspers, angajat de România pentru asistenţă tehnică la realizarea autostrăzii Piteşti-Sibiu, au avertizat că soluţia găsită nu este fezabilă din punct de vedere al construirii, accesului şi operării. Deşi a fost avertizată de două săptămâni, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat public traseul cu probleme ca fiind cel ales definitiv, scrie Digi 24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor documente deţinute de Digi24.ro, Jaspers reclamă că varianta 1, preferată de companie în locul variantei 7, are câteva mari probleme, prima fiind că elemente ale autostrăzii pică fix peste drumuri existente. 

”Vă atragem atenţia că pe baza secţiunilor furnizate de dumneavoastră soluţiile apar că nu sunt tehnic fezabile după cum au fost propuse. Par a ignora existenţa DJ 703M între km 49 + 850 (kilometrul 49 plus 850 de metri – n.red.) şi km 50 +350 între râul Băiaşu şi versantul vestic al văii. Aceasta înseamnă că sprijinul podului este amplasat direct pe şoseaua existentă. Această soluţie nu este fezabilă din punct de vedere al construcţiei viitoare, operării şi accesibilităţii”, spun inginerii Jaspers, în replică la nota de prezentare trimisă lor de către companie.

O situaţie similară este şi la kilometrul 54, unde autostrada dă peste un drum naţional. ”Similar, soluţia transversală pentru km 54+300 ignoră prezenţa DN 7D, ducând la aceleaşi probleme”, mai spun consultanţii.

Potrivit firmei de consultanţă, există şi altfel de probleme cu traseul propus - într-un alt punct al autostrăzii, piciorul podului pică fix într-o albie.

”Lucrările de fundaţie pică pe cursul râului Băiaşu sau în imediata vecinătate a acestuia. Râul este predispus la inundaţii şi curenţi puternici primăvara şi în timpul furtunilor, fapt care nu ar fi acceptabil pentru autorităţile responsabile cu apele”, spun consultanţii, care arată că trebuie găsite soluţii tehnice realiste şi fezabile.

Jaspers reclamă şi o analiză superficială a traseului optim. ”Raportul (cel al companiei, în care se propune varianta 1 – n.red.) nu reuşeşte să ofere clarificări privind impactul vitezelor diferite de circulaţie pe secţiunile comune ale celor două variante. Sfatul nostru este să clarificaţi aceste aspecte înainte de a continua derularea studiului, pentru a asigura soliditatea alternativelor studiate”, spune Jaspers. Consultantul mai atrage atenţia că procesul de analiză a variantei optime poate fi încheiat doar după ce toate aspectele tehnice, economice şi de mediu vor fi soluţionate.

Jaspers recomandă înfiinţarea unei comisii comune din care să facă parte toate autorităţile implicate, respectiv reprezentanţi ai CNAIR, ai Ministerului Transporturilor, Mediului, Culturii, Fondurilor Europene.

La nouă zile după ce Jaspers a făcut aceste recomandări CNAIR, Comisia tehnică a companiei a făcut propriile recomandări bazate pe analiza consultantului. Comisia ”recomandă soluţionarea aspectelor sesizate de Jaspers (...) recomandă prezentarea şi fundamentarea detaliată a costurilor estimate în privinţa tunelurilor pe variantele 1 şi 7, în special cu privire la tunelul Grebleşti, Văleni cu lungimea de 1.100 metri şi lungimea de 2.500 metri”. Comisia recomandă ca avizarea ”de către CTE CNAIR, dacă este cazul unei avizări favorabile, să se refere doar la avizul privind finalizarea etapei 2 şi începerea etapei 3 de analiză pe alternativa 1, fără a se înţelege că avizul acordat se referă la coridor/traseul final”.

La începutul acestei săotămâni, CNAIR şi Ministerul Transporturilor au prezentat public traseul criticat de Jaspers ca fiind varianta finală aleasă.

Ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că traseul final pentru autostrada Sibiu-Piteşti a fost avizat, autorităţile optând pentru prima variantă, care trece prin Curtea de Argeş, apoi prin Văleni şi iese în judeţul Vâlcea, în localitatea Racoviţa.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.