Consilierul economic de la Casa Albă Jared Kushner a prezentat un plan economic de 50 de miliarde de dolari destinat Orientului Mijlociu, care ar crea un fond global de investiţii pentru susţinerea economiei palestinei şi a ţărilor arabe din jur şi ar finanţa cu 5 miliarde de dolari crearea unui coridor de transport pentru conectatea Cisiordaniei de Gaza, dar palestinienii îl resping, spunând că au nevoie de pace, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Planul pentru ”pace şi prosperitate”, care va fi prezentat oficial de Jared Kushner la o conferinţă programată să aibă loc în această săptămână în Bahrain, include 179 de proiecte de infrastructură şi de afaceri, potrivit detaliilor planului şi declaraţiilor unor oficiali americani. Abordarea pentru relansarea procesului de pace dintre Israel şi Palestina a fost criticată sâmbătă de către palestinieni.

Ambiţiosul plan economic, produsul a doi ani de activitate a lui Kushner şi alţi consilieri, va fi pus în practică numai dacă va fi găsită o soluţie politică la actualele probleme din regiune.

Peste jumătate din cele 50 de miliarde de dolari ar fi cheltuite în teritoriile palestiniene, pe parcursul a 10 ani, iar restul vor fi împărţite între Egipt, Liban şi Iordania. Unele proiecte vor fi în peninsula Sinai, unde investiţiile ar fi benefice şi palestinienilor din Gaza.

Planul mai propune aproape 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea turismului în Palestina, o noţiune lipsită de pragmatism în prezent, având în vedere conflictele frecvente dintre forţele israeliene şi militanţii din Gaza, regiune controlată de organizaţia Hamas, şi securitatea strictă din Cisiordania.

Administraţia Trump speră ca statele bogate din Golf şi ţările din Europa şi Asia, alături de investitorii privaţi, să supote mare parte din costuri, a declarat Kushner.

”Întreaga noţiune este ca oamenii să accepte planul, iar apoi putem avea o discuţie, să vedem cine este interesat şi în ce domeniu”, a spus Kushner la televiziunea Reuters.

Prezentarea planului economic are loc după doi ani de discuţii şi amânări. Palestinienii, care boicotează evenimentul, au refuzat să discute cy administraţia Trump, de la recunoaşterea de către administraţia Trump a capitalei Israelului la Ierusalim, la sfârşitul anului 2017.

Negociatorul palestinian Hanan Ashrawi a respins sâmbătă propunerile.

”Toate acestea sunt intenţii, toate acestea sunt promisiuni abstracte”, a afirmat Hanan Ashrawi, adăugând că o soluţie politică ar rezolva conflictul.

Kushner a arătat clar în două interviuri acordate Reuters că planul său detaliat poate schimba complet situaţia, în pofida opiniilor experţilor în Orientul Mijlociu că planul are puţine şanse de succes, acolo unde eforturile de pace din ultimii zeci de ani, susţinute de SUA, au eşuat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.