Guvernul anunţă, vineri, că în cursul dimineţii accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului OTP Bank a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut. MApN precizează că atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci doar a blocat accesul utilizatorilor, şi că pagina nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat. Grupul de hackeri pro -ruşi Killnet a revendicat atacul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - "În urma investigaţiilor realizate de Centrul Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de reţea din afara României. Atacatorii au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilităţi de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică şi le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România. Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea KILLNET de sorginte estică, pro-rusă, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituţii din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar şi asupra site-urilor NATO", precizează SRI.

Responsabilitatea pentru asigurarea securităţii cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparţine Serviciului Român de Informaţii.

"Cu toate acestea, având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securităţii naţionale, Centrul Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii cooperează activ cu entităţile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice şi remedierea efectelor acestora. Precizăm că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Naţional de Protecţie a Infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic (ŢIŢEICA) gestionat de Serviciul Român de Informaţii prin Centrul Naţional CYBERINT", indică SRI.

UPDATE - "Vă informăm că, în urma atacului cibernetic din această dimineaţă, website-ul OTP Bank România a fost indisponibil pentru o perioadă foarte scurtă de timp, la această ora fiind funcţional. Site-ul otpbank.ro găzduieşte doar informaţii publice, astfel nu au fost vizate informaţii confindenţiale sau date ale clienţilor. Infrastructura băncii nu a făcut obiectul acestui atac, nu a fost afectată în niciun fel, în niciun moment, operaţiunile decurgând normal. Echipa de experţi a OTP Bank România dă dovadă permanentă de vigilenţă, iar monitorizarea securităţii, răspunsurile prompte la eventuale incidente şi protejarea datelor şi a informaţiilor private reprezintă o prioritate pentru bancă", au transmis reprezentanţii băncii.
UPDATE - Grupul de hackeri ruşi Killnet revendică atacul asupra site-urilor Guvernului, MApN, CFR Călători, Poliţiei de Frontieră şi OTP Bank.
UPDATE - Site-ul MApN a redevenit funcţional.
UPDATE - "Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanşat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.  Facem precizarea că site-ul MApN nu conţine baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale MApN", a transmis MApN.
 
Specialiştii Comandamentului Apărării Cibernetice al MApN (CApC) lucrează la acest moment pentru reluarea funcţionalităţii paginii de internet a ministerului.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Astăzi dimineaţă, accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituţii financiare a  fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service)”, anunţă Executivului. 
 
Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experţii institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului şi identificarea cauzelor.
 
Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut, mai spune Guvernul. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.