Google anunţă că facilitatea prin care este verificată corectitudinea informaţiilor publicate de un anumit site este disponibilă la nivel global.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Testată în ultimele luni cu un număr redus de utilizatori şi doar la nivelul Statelor Unite, funcţia prin care Google afişează utilizatorilor săi informaţii cu privire la veridicitatea datelor prezentate în materialele publicate pe internet este acum disponibilă şi în România.

Noua funcţie va fi vizibilă, ca şi până, în cadrul serviciului Google News, însă, în plus, aceasta este integrată acum inclusiv în paginile de căutare ale gigantului american. Nu Google este cel care realizează verificarea propriu-zisă a faptelor. Acest lucru este făcut de o serie întreagă de parteneri ai companiei americane, specializaţi în acest sens.

În Google News, unele dintre ştiri sunt acum însoţite de un link către unul din partenerii Google cu rol în verificarea faptelor. Pagina în care se ajunge prezintă faptele corecte, iar utilizatorul le poate compara cu cele prezentate în articolul original.

În paginile de căutare din Google, lucrurile stau puţin diferit, existând o concluzie clară, care simplifică sarcina utilizatorului de a-şi da seama de veridicitatea faptelor prezentate într-un anumit articol.

Astfel, rezultatele returnate de Google vor afişa acum un rând nou care îi va spune utilizatorului dacă este corect sau nu conţinutul paginii respective. Există şi evaluări intermediare precum “corect în mare parte” sau “fals în cea mai mare parte”.

Noua facilitate din Google Search include şi un link către site-ul care a făcut verificarea faptelor, pe care pot intra cei care vor să afle mai multe detalii.

Dincolo de rolul principal al aceste funcţii, acela de a face diferenţa între informaţia corectă şi cea falsă pe internet, noua facilitate Google mai poate avea un rol, destul de important. Fiind integrată în paginile de căutare Google, poate influenţa traficul pe care motorul de căutare îl trimite către site-urile de ştiri.

Astfel un site, cum sunt multe, care se ocupă cu “producerea” de ştiri pentru trafic sau manipulare, ar putea vedea o scădere importantă în traficul din Google. Pe de altă parte, site-urile care publică informaţii corecte ar putea beneficia de urma acestei funcţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.