Mărirea salariilor ar trebui să aibă la bază doar creşterea productivităţii pentru ca economia să nu sufere la capitolul competitivitate, iar o convergenţă reală la zona euro are nevoie de politici macroeconomice prudente, care nu sunt mereu în linie cu dorinţa de a obţine o creştere economică rapidă, a afirmat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în deschiderea conferinţei The Danube Triangle.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reacţia guvernatorului a venit în contextul în care Guvernul a anunţat recent devansarea creşterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie, măsura fiind catalogată de mai mulţi antreprenori ca fiind una populistă, care va afecta mediul privat.

”Un proces de convergenţă lin are nevoie de politici macroeconomice prudente, chiar dacă este dificil de obţinut în realitate un sprijin pentru acestea. În acest context, preocuparea bancherilor centrali de a obţine stabilitatea preţurilor nu este mereu în acord cu dorinţa unei creşteri economice rapide. (...) Frica de inflaţie poate fi învinsă de dorinţa unei prosperităţi obţinute rapid, iar obsesia băncilor centrale, legată de stabilitate, poate fi văzută ca un refuz al evoluţiei”, a afirmat Isărescu joi.

Guvernatorul a avertizat că politicile macroeconomice trebuie însoţite de reforme structurale.

”Pentru ca politicile macroeconomice să fie mai eficiente, ele ar trebui să fie mână în mână cu reformele structurale care să furnizeze un mediu economic mai flexibil, în scopul obţinerii unui proces durabil de convergenţă la anumite standarde de viaţă”, a afirmat Isărescu.

El a atras atenţia asupra problemei migraţiei forţei de muncă, care poate avea consecinţe dramatice asupra economiei româneşti.

”Există mai multe opinii referitoare la salarii: pe de o parte, ele ar trebui conduse de productivitate, care să nu ducă la eroziunea competitivităţii. De cealaltă parte, salariile nu pot fi semnificativ sub ce există în alte economii, pentru că asta ar duce la pierderea forţei de muncă, cu consecinţe dramatice dacă problema nu este rezolvată rapid. Ne confruntăm cu o problemă a migraţiei, în condiţiile în care peste trei milioane de români au plecat în alte ţări Uniunea Europeană. Pentru asta, salariile trebuie să crească. Aşa cum am spus, singurul mod de a face asta fără a afecta competitivitatea este să creştem productivitatea”, a afirmat Isărescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.