Banca centrală nu cunoaşte exact impactul pe care îl vor avea asupra economiei măsurile de majorare a salariilor bugetarilor şi nici modul în care acestea vor fi implementate, dar construcţia bugetară are un rol important asupra macrostabilităţii economice, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Construcţia bugetară are un rol important în menţinerea macrostabilităţii. Nu ştim însă cum vor fi implementate măsurile anuntate, nu ştim ce impact vor avea. Există multe necunoscute”, a afirmat Isărescu, la conferinţa de presă de după şedinţa de politică monetară. 

Deputaţii comisiilor reunite de muncă şi buget au aprobat, luni, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016, care prevede mai multe majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi pentru salariaţii din învăţământ, precum şi creşterea sporurilor acordate medicilor.

Marţi dimineaţă, premierul Dacian Cioloş a declarat că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creşteri salariale însumează peste 9 miliarde de lei, adică peste 1% din PIB, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor. 

Creşterea costurilor de finanţare pentru statul român şi devalorizarea leului sunt două posibile efecte ale majorarea salariilor unor categorii de bugetari cu 15% de la 1 ianuarie 2017, care reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară a României, potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Transilvania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.