Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că nu a fixat nimeni cursul valutar, a fost stabil şi piaţa a funcţionat bine. El a precizat că nu trebuie bătut cursul "în cuie" la această valoare, dar a transmis că trebuie să ne gândim dacă România ar avea o altă şansă să mai tempereze inflaţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Isărescu a declarat, joi, în cadrul raportului privind inflaţia pe trimestrul 1 al acestui an, că există în continuare deficite mari ale sectorului public. 
 
"Se pune problema competitivităţii economiei româneşti, care este economia neguvernamentală, cea care exportă şi importă. Dacă ea este în echilibru bineînţeles că trebuie să ne gândim şi la cum exportăm mai mult, că ne uităm la balanţa comercială, mai ales, să reechilibrăm balanţa produselor agroalimentare, dar per total să fim atenţi când facem afirmaţii că trebuie neapărat să depreciem cursul. Ce facem? Facem un surplus în sectorul neguvernamental, adică sectorul privat. Pentru ce? Ca să acoperim în continuare deficite mari ale sectorului public. Deci, problema este în sectorul public”, a transmis Isărescu. 
 
El a precizat că a fost stabil cursul valutar în această perioadă. 
 
"Cursul nu l-a fixat nimeni, piaţa a funcţionat foarte bine. A fost stabil. Aproape un an, doi ani şi câteva luni, vreo 4 la sută depreciere. Şi nu aveam altă soluţie. Când constaţi că ai inflaţie generată de energie şi personal cunosc problema energiei din anii '90. Ceea ce numim noi capacitatea de transmitere a creşterii preţului la energie, oricare produs energetic în toate celelalte produse, este extraordinar. Dar de data asta a întrecut şi aşteptările mele, cu toate că am trăit în anii '90 vremuri grele, preţurile la energie, şi atunci trebuie să pui ceva contrabalans. Cu ce poţi să temperezi acest impact masiv al creşterii preţurilor la energie, care se duce în alte costuri. Asta mai trebuia să mai avem şi o depreciere importantă a cursului. Că şi la curs este extrem de rapid”, a adăugat guvernatorul BNR. 
 
El a precizat că trebuie să ne gândim dacă România ar avea o altă şansă să mai tempereze inflaţia în afara stabilităţii cursului valutar. 
 
"Nu spun că cursul trebuie să îl bătem în cuie aici, dar să ne gândim serios dacă România, nu Banca Naţională, ar avea o altă şansă să mai tempereze inflaţia în perioada asta. Alte ţări, care au alte situaţii, cele cu care ne putem compara, cu Ungaria, Polonia, Cehia, nu problemele noastre, au situaţii fiscale mult mai solide”, a mai declarat Mugur Isărescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.