Creşterile salariale sunt inevitabile în România, deoarece în marile sectoare ale economiei este o criză de forţă de muncă, însă majorările trebuie ţinute sub control, pentru a rămâne rezonabile, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a crescut în luna ianuarie cu 18,4% faţă de prima lună a anului trecut, până la 2.300 lei (511 euro).

"Lucrurile devin evidente, se manifestă lipsa de forţă de muncă în marile sectoare, în consecinţă creşterile salariale sunt inevitabile. Şi această mişcare a forţei de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie  să facem noi este să fim înţelepţi şi să le ţinem sub control, într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulţi indicatori", a afirmat Isărescu.

Creşterile salariale s-au accentuat în februarie, în condiţiile în care salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 februarie, cu 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei. 

Guvernatoruşl a avertizat, totuşi, că trebuie păstrate echilibrele macroeconomice.

"Ţin de ceea ce se numeşte echilibrul macroeconomic şi macrostabilitate financiară, sunt bunuri de foarte mare preţ. România le-a obţinut cu mari sacrificii si ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echibre macro. Nu depind doar de BNR, de asta vorbim de mix echilibrat de politici", a mai spus Isărescu. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.