Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că a auzit discuţii că ar trebui să fie reduse impozitele, menţionând că nu se poate face acest lucru în condiţiile în care veniturile fiscale în PIB-ul României au scăzut sub 30 la sută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Mugur Isărescu a declarat, joi, în prezentarea raportului privind inflaţia pe trimestrul 1 din 2022, că toţi creditorii de pe pieţele internaţionale se întreabă cum România poate trăi cu cheltuieli fixe rigide de 90% din veniturile bugetare. 
 
"Întrebarea principală pe care şi-o pun creditorii de pe pieţele internaţionale este următoarea: cum puteţi să trăiţi cu cheltuieli fixe rigide 90% din veniturile bugetare, ce marjă de manevră mare are această ţară, nu se mai poate mişca să facă şi investiţii, să facă faţă şi unor şocuri cum a fost pandemia când ai 90 la sută pensii şi salariile bugetarilor în total la buget. Şi asta pare că urmăresc rapoartele băncilor străine şi apare pe partea de soliditate. Faptul că avem încă o datorie publică, în jur de 50 la sută, dar la slăbiciuni asta este prima trecută. Faptul că avem cheltuieli fixe rigide de aproape 90 la sută din venituri…mai e şi altceva de făcut în ţara asta, mai sunt şi cheltuieli cu Armata, este războiul aici. Cheltuieli suplimentare, în afară de salarii. Am avut şi o pandemie, cheltuieli medicale, deci toate după deficit şi mai întrebi de unde poţi să mai faci investiţii”, a explicat guvernatorul BNR. 
 
El a menţionat că a auzit discuţii că trebuie reduse impozitele, precizând că acest lucru nu poate fi realizat. 
 
"Chiar am auzit discuţii. Noi suntem neutri aici, la Banca Naţională, nu putem să nu reacţionăm. Să se mai reducă impozitele. Păi de unde, tată, să se mai reducă impozitele? Suntem în situaţia în care suntem, de unde să mai reduci impozitele când veniturile fiscale în PIB-ul României au scăzut sub 30 la sută. Eu am fost premier un an şi ştiu cum făceam negocierea bugetului. Încercai să ai cheltuieli de 40 la sută cu venituri de 33 la sută, cât erau în anul de graţie 2000. Sunt 20 de ani de când nu numai că am rămas cu cheltuieli care uneori depăşesc 40 la sută din PIB, dorinţa de cheltuieli cel puţin, dar veniturile au căzut spre 27 la sută din PIB”, a mai transmis guvernatorul BNR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.