Guvernul federal al Irakului şi Guvernul Regional din Kurdistan (KRG) au ajuns la un acord iniţial pentru a reporni exporturile de petrol în această săptămână, a declarat duminică un purtător de cuvânt al KRG, iar Bagdadul va scrie Turciei pentru a solicita reluarea livrărilor prin conducte, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Turcia a încetat să mai pompeze aproximativ 450.000 b/zi de ţiţei irakian, printr-o conductă din zona de graniţă Fish-Khabur către portul său Ceyhan, pe 25 martie, după ce Irakul a câştigat un proces de arbitraj.

Bagdadul a susţinut că Turcia a încălcat un acord comun, permiţând KRG să exporte petrol în Ceyhan fără consimţământul său.

”În urma mai multor întâlniri dintre KRG şi guvernul federal, s-a ajuns la un acord iniţial pentru a relua exporturile de petrol prin Ceyhan săptămâna aceasta. Acest acord va rămâne în vigoare până când proiectul de lege pentru petrol şi gaze va fi aprobat de parlamentul irakian”, a scris Lawk Ghafuri, şeful de afaceri externe al KRG, într-o postare pe Twitter.”

Ministerul petrolului de la Bagdad a declarat duminică că speră să ajungă în curând la un acord final cu KRG privind reluarea exporturilor de petrol din nord.

Fluxurile oprite reprezintă doar aproximativ 0,5% din aprovizionarea globală cu petrol, dar oprirea, care a forţat firmele petroliere care operează în regiune să oprească producţia sau să mute producţia în rezervoare de depozitare cu umplere rapidă, a contribuit în continuare la creşterea preţurilor petrolului, la aproape 80 de dolari/bbl, săptămâna trecută.

Ministerul petrolului din Irak a declarat că detaliile privind noul acord de export vor fi anunţate ”în timp util”.

Surse au declarat sâmbătă, pentru Reuters, că acordul prevede că exporturile de petrol din nordul Irakului vor fi livrate în comun de compania de marketing de stat a Irakului SOMO şi de Ministerul Resurselor Naturale (MNR) al KRG.

Reluarea livrărilor prin conducte din regiunea semiautonomă Kurdistan a Irakului va avea nevoie în continuare de aprobarea Turciei.

”O scrisoare care cere reluarea fluxurilor de petrol va fi trimisă de Bagdad la Ankara”, a spus un oficial KRG pentru Reuters, duminică.

Surse au declarat săptămâna trecută, pentru Reuters, că Turcia doreşte ca un proces nefinalizat să fie soluţionat cu Irakul, înainte ca oleoductul să fie redeschis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.