Circa 37% dintre investitorii străini au spus că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, procent dublu faţă de acum un an, în contextul în care 20% dintre văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum 6 luni, potrivit indicelui percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat în martie 2019 şi publicat joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Investitorii continuă să fie îngrijoraţi de calitatea cadrului de reglementare şi lipsa predictibilităţii şi sunt mai sceptici cu privire la perspectivele de creştere a afacerilor lor, potrivit indicelui.

Astfel, 24% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să se contracte, faţă de doar 14% anul trecut, iar 20% se aşteaptă ca afacerile lor să se contracte comparativ cu 12% care anticipau asta în martie 2018.

”Aproximativ 20% dintre respondenţi văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă, dublu faţă de acum 6 luni. 30% se aşteaptă ca rezultatele lor pentru următoarele 12 luni şă se înrăutăţească faţă de perioada anterioară, comparativ cu 15% care aveau aceste aşteptări în martie 2018”, se arată în comunicat.

Totodată, 35% văd un declin al investiţiilor lor, comparativ cu 19% care vedea asta în 2018, iar 37% dintre respondenţi consideră că vor angaja mai puţine persoane în perioada următoare, în timp ce în 2018 doar 17% au răspuns astfel.

La această ediţie a indicelui de percepţie au răspuns 47 dintre cei 125 de membri FIC. 

Totodată, aproape 85% dintre respondenţi declară că mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit, procent record în sondajul FIC până în prezent.

”După OuG 79, la finalul anului trecut, OuG 114/2018 a avut un impact puternic asupra unor sectoare importante din economia românească şi a condus şi la scădere semnificativă a Bursei atât din cauza prevederilor sale, cât şi din cauza absenţei totale a dialogului şi a transparenţei. Companiile activează acum într-un mediu de afaceri care aşteaptă, în orice moment, o ordonanţă de urgenţă cu impact asupra operaţiunilor şi profitabilităţii lor”, se arată în comunicat.

FIC avertizează că România are nevoie de reforme profunde pentru a menţine ritmul de creştere de anul trecut.

”Deşi încă nu ştim dacă acest declin al percepţiei investitorilor este trecător sau va fi de lungă durată, credem că fereastra măsurilor cu rezultate imediate şi a stimulentelor fiscale se închide cu repeziciune. Ca România să menţină ritmul de creştere din anii trecuţi sunt necesare reforme profunde, dar şi o abordare diferită în ceea ce priveşte procesul legislativ şi dialogul cu mediul de afaceri. Politicile publice de importanţă majoră nu mai trebuie adoptate fără dialog şi analize de impact bine făcute, infrastructura trebuie construită, administraţia trebuie să se digitalizeze iar companiile din România trebuie să urce în lanţul valoric global”, se arată în comunicat.

Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane şi au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.