Consiliulul Investitorilor Străini (FIC) s-a arătat dezamăgit, joi, că există un discurs politic care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău României, în contextul în care, dacă firmele străine au profituri mici, li se reproşează că nu performează, iar dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Membrii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) sunt dezamăgiţi de acest discurs care încearcă să sugereze că ”străinii” doresc să facă rău României, şi care antagonizează companiile mari cu cele mici, cele româneşti cu cele străine sau mediul privat cu cel public. O ţară cu o societate dezbinată nu este o ţară mai uşor de condus, ci pur şi simplu este o ţară mai săracă”, se arată în comunicat.

FIC a atras atenţia că firmele străine din România angajează aproximativ 1,3 milioane de oameni, un sfert din forţa totală de muncă a ţării, produc aproape jumătate din cifra de afaceri a României şi mai mult de jumătate din exporturi.

”Aceste companii au o contribuţie însemnată la veniturile statului român prin impozite pe venit, pe profit, contribuţii sociale, TVA, accize şi alte taxe speciale sau locale. Deşi aceste informaţii sunt publice, reproşurile complet nefondate în tonalităţi cu intensitate diferită ating aceeaşi temă, profiturile. Dacă companiile străine au profituri mici, li se reproşează că nu performează la nivelul aşteptărilor. Dacă au profituri mari, sunt acuzate că le fac în detrimentul angajaţilor şi atunci reproşul este că oferă salarii foarte mici”, se arată în comunicat.

Totodată, există şi multe alte voci care acuză aceleaşi companii că oferă salarii prea mari absorbind toată forţa de muncă în detrimentul celor locale, potrivit FIC. Consiliul a subliniat că a cerut în repetate rânduri instituţiilor statului să pună în mod transparent, la dispoziţia opiniei publice, datele privind toate taxele plătite de companiile de stat şi private din România şi analiza în urma căreia au apărut aceste semne de întrebare pe care politicienii le ridică.

”Acest tip de discurs ajunge să devină politică publică materializată în decizii care se iau pripit şi fără consultare. Cel mai recent exemplu este această ultimă Ordonanţă de Urgenţă, care urmează să modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) în ultima şedinţă de Guvern a anului. Hazardul acestor măsuri, modificări de legi organice, prorogări de termene, derogări, sistarea plăţii unor drepturi băneşti, introducerea de noi taxe, înfiinţarea de noi scheme de ajutor şi crearea unor fonduri cu destinaţie incertă, va avea un impact profund în multe sectoare economice şi va pune la încercare răbdarea oamenilor de afaceri, dar şi a populaţiei”, se arată în comunicat.

FIC doreşte să atragă atenţia că în ciuda rezilienţei şi adaptabilităţii celor mai multe companii şi a soluţiilor economice pe care ele le vor adopta, acestea nu pot să răspundă aşteptărilor unor decizii arbitrare luate fără transparenţă şi fără nicio consultare.

”FIC consideră că această Ordonanţă de Urgenţă nu trebuie promovată mai departe şi de aceea continuăm să ne exprimăm deplina disponibilitate pentru un dialog pe această temă pentru a pune capăt discursului politic coroziv care face rău atât companiilor şi angajaţilor lor, dar şi societăţii româneşti în general”, se arată în comunicat.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare. Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.