La trei luni după ce preşedintele Donald Trump a anunţat brusc tarife comerciale globale, declanşând o prăbuşire urmată de o revenire rapidă a pieţelor financiare, investitorii încearcă acum să se adapteze unui climat economic tot mai impredictibil, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lecţiile învăţate de pe 2 aprilie, supranumită ”Ziua Eliberării”, continuă să modeleze strategiile financiare: aşteptările trebuie ajustate, portofoliile consolidate, iar politica comercială tratată la fel de serios precum politica fiscală sau monetară.

Analiştii avertizează că volatilitatea generată de politica tarifară a administraţiei Trump a devenit un factor de risc sistemic.

În urma unei pauze de 90 de zile anunţate în aprilie, termenul-limită pentru aplicarea noilor tarife a fost amânat până pe 1 august. Un număr de 14 ţări au fost avertizate că vor fi vizate de taxe vamale între 25% şi 40%, în funcţie de relaţiile comerciale şi afilierile geopolitice. Printre acestea se numără Japonia, Coreea de Sud, dar şi ţări din blocul BRICS, despre care Trump a sugerat că ar putea primi un tarif suplimentar de 10% pentru „alinierea la politici anti-americane”.

După turbulenţele iniţiale din aprilie, S&P 500 şi-a revenit puternic şi a atins un nou maxim la finalul lunii iunie. Indicele de volatilitate VIX a coborât la media sa istorică, iar o combinaţie de rezultate financiare peste aşteptări şi date economice solide a susţinut sentimentul pozitiv. Cu toate acestea, unii analişti avertizează că pieţele ignoră impactul real al tarifelor deja în vigoare asupra profiturilor companiilor.

Kristina Hooper, strateg-şef la Man Group, avertizează că optimismul pieţei ar putea fi exagerat.

”Tarifele pot apărea de nicăieri. Am învăţat că trebuie să te aştepţi să fii surprins.” Unii investitori folosesc chiar acronimul ”TACO” — Trump Always Chickens Out — pentru a justifica relaxarea lor, mizând pe faptul că ameninţările dure sunt adesea atenuate ulterior.

Între timp, dolarul american a scăzut cu circa 6% faţă de un coş de valute majore, de la începutul lunii aprilie, în timp ce aurul, activ de refugiu în perioade de incertitudine geopolitică, a urcat cu 26% în 2024.

Pentru a-şi proteja expunerile, fonduri precum Janus Henderson Investors au redus ponderile în companii din sectorul auto japonez şi european sau exportatori cu lanţuri lungi de aprovizionare. În schimb, au favorizat serviciile digitale şi companiile de streaming, mai puţin afectate de războiul comercial.

”Important este să rămânem calmi şi să nu fim prinşi în capcana titlurilor zilnice”, a spus Julian McManus, manager de portofoliu la Janus Henderson. În era tarifelor imprevizibile, flexibilitatea şi rezilienţa devin cele mai valoroase atuuri ale investitorului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.