Investitorii globali privesc fără entuziasm şi cu o atitudine resemnată apropierea termenului de miercuri, stabilit de preşedintele american Donald Trump pentru impunerea noilor tarife comerciale, considerând că scenariile probabile sunt deja ”incluse în preţ” pe pieţele financiare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu doar câteva zile înainte de încheierea perioadei de graţie de 90 de zile, anunţată pe 2 aprilie, în ziua denumită de Trump ”Ziua Eliberării”, preşedintele a confirmat că luni vor fi trimise scrisori către 12 ţări, detaliind nivelurile tarifare pe care le vor suporta exporturile lor către SUA.

Investitorii care urmăresc acest moment de luni de zile anticipează apariţia unor informaţii suplimentare în zilele următoare, dar şi o perioadă prelungită de incertitudine, estimând că administraţia Trump nu va reuşi să încheie acorduri comerciale cu toţi partenerii într-un timp atât de scurt.

Totuşi, pieţele nu par prea îngrijorate.

”Piaţa a devenit mult mai relaxată, chiar senină, când vine vorba de ştirile legate de tarife”, a declarat Jeff Blazek, director de investiţii multi-active la Neuberger Berman din New York. ”Investitorii cred că termenele sunt suficient de flexibile şi că, în lipsa unei surprize majore, cele mai pesimiste scenarii sunt deja excluse.”

Nivelurile tarifare şi datele de aplicare s-au dovedit instabile. Vineri, Trump a declarat că tarifele ar putea ajunge până la 70% începând cu 1 august – cu mult peste intervalul de 10%-50% anunţat iniţial în aprilie.

Până acum, SUA au un acord limitat cu Marea Britanie şi unul de principiu cu Vietnam. Acordurile aşteptate cu India şi Japonia nu s-au concretizat, iar negocierile cu Uniunea Europeană întâmpină obstacole.

Între timp, indicele global al burselor (.MIWD00000PUS) a atins maxime istorice, în creştere cu 11% de la 2 aprilie încoace. După ce au scăzut cu 14% în cele trei sesiuni care au urmat anunţului tarifar din aprilie, pieţele au revenit în forţă, marcând o apreciere de 24%.

”Dacă Ziua Eliberării a fost cutremurul, scrisorile tarifare vor fi replicile. Nu vor mai avea acelaşi impact asupra pieţelor, chiar dacă vorbim de tarife mai mari decât cele de 10%”, a declarat Rong Ren Goh, manager de portofoliu în echipa de instrumente cu venit fix la Eastspring Investments, Singapore.

”Sistemul financiar global este atât de inundat cu lichiditate, încât este greu să stai pe cash sau să te retragi fără riscul de a pierde relansarea. Aprilie a fost o lecţie dură pentru cei care au redus expunerile şi apoi au fost forţaţi să urmărească piaţa în revenire.”

Taxe şi politica Fed

Investitorii au fost concentraţi în ultimele săptămâni şi pe negocierile din Congres privind pachetul fiscal şi bugetar al lui Trump, pe care preşedintele l-a semnat vineri.

Pieţele de acţiuni au salutat această decizie, care face permanente reducerile de taxe din 2017. În schimb, investitorii în obligaţiuni sunt îngrijoraţi că noile măsuri ar putea adăuga peste 3.000 de miliarde de dolari la datoria publică a SUA, deja ajunsă la 36.200 de miliarde.

Indicii S&P 500 şi Nasdaq au încheiat săptămâna trecută la maxime istorice, marcând a treia săptămână consecutivă de creştere. Indicele european STOXX 600 a crescut cu 9% în ultimele trei luni.

Totuşi, riscurile legate de inflaţia tarifară au afectat randamentele titlurilor de stat americane şi au influenţat aşteptările privind politica monetară a Rezervei Federale. Contractele futures indică faptul că investitorii nu mai anticipează o reducere a dobânzii în această lună, ci cel mult două tăieri de câte 0,25 puncte procentuale până la finalul anului.

Dolarul american şi-a pierdut o parte din reputaţia de monedă-refugiu din cauza incertitudinilor privind tarifele. Indicele dolarului, care măsoară performanţa monedei americane faţă de un coş de şase valute majore, a avut cel mai slab prim semestru din 1973 încoace, scăzând cu aproximativ 11%. De la 2 aprilie, a pierdut 6,6%.

”Pieţele anticipează o revenire la niveluri tarifare de 35%-40% sau chiar mai mari, dar în acelaşi timp mizează pe o medie de 10% aplicabilă tuturor”, a spus John Pantekidis, director de investiţii la TwinFocus, Boston.

Pantekidis rămâne prudent optimist în privinţa acţiunilor americane, dar urmăreşte cu atenţie evoluţia dobânzilor: ”Pentru moment, mă aştept ca dobânzile să scadă în a doua parte a anului, dar dacă piaţa obligaţiunilor se teme de efectele noului pachet fiscal şi dobânzile urcă, atunci vom vorbi despre un scenariu complet diferit.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.