Unii analişti de piaţă avertizează că investitorii globali subestimează determinarea preşedintelui Donald Trump de a impune noile tarife comerciale, în ciuda reacţiei relativ calme a pieţelor europene, transmite CNBC.
Trump a anunţat că va introduce tarife de 30% pentru bunurile importate din Uniunea Europeană şi Mexic începând cu 1 august. Deşi anunţul a stârnit îngrijorări, indicii europeni au avut reacţii moderate: Stoxx 600 a închis sesiunea de luni în scădere cu doar 0,06%, iar marţi a pierdut încă 0,4%, pe fondul îngrijorărilor legate de inflaţia din SUA.
Această reacţie blândă contrastează puternic cu volatilitatea din aprilie, când un anunţ similar, dar cu un tarif mai mic de 20%, a dus la scăderi de până la 5% pe bursele europene. Mulţi investitori par să parieze din nou pe strategia numită ”TACO” (Trump Always Chickens Out), mizând pe ideea că ameninţările tarifare sunt doar tactici de negociere.
Michael Field, strateg la Morningstar, a declarat pentru CNBC că ”investitorii pur şi simplu nu se mai sperie”, bazându-se pe experienţele recente în care ameninţările nu s-au concretizat.
Totuşi, alţii avertizează că încrederea excesivă în scenariul ”TACO” ar putea duce la pierderi. Anthony Esposito, CEO al AscalonVI Capital, este convins că tarifele vor fi aplicate: ”UE nu va ceda atât de uşor, iar această mişcare ar putea afecta creşterea PIB-ului global, mai ales în contextul actual al datoriilor suverane ridicate în Europa.”
Oficialii europeni şi-au exprimat speranţa că se va ajunge la un acord comercial cu SUA, dar au subliniat că sunt pregătiţi să adopte măsuri de retorsiune dacă interesele economice ale UE vor fi afectate.
Kevin Yin, vicepreşedinte la Asterozoa Capital, consideră că Trump are acum mai multe motive să îşi ducă planul până la capăt: ”Pieţele bursiere din SUA sunt aproape de maxime istorice, ceea ce îi oferă lui Trump o pârghie mai mare.”
Riscuri pentru creşterea burselor europene
Bursele europene au avut un an foarte bun până acum: Stoxx 600 a crescut cu peste 7%, DAX cu 21%, iar FTSE MIB din Italia cu 17%. Totuşi, tarifele de 30% ar putea tempera acest avânt.
Michael Field avertizează că tarifele de 10%, cum are Marea Britanie, sunt suportabile, dar cele de 30% ar putea afecta serios PIB-ul Europei.
Dan Coatsworth, analist la AJ Bell, spune că această ameninţare ar putea duce la vânzări masive de acţiuni: ”Europa a fost atractivă pentru investitori, dar tarifele ridicate ar putea strica petrecerea.”
Pe de altă parte, Anthony Willis, economist la Columbia Threadneedle, a adoptat o viziune mai optimistă: doar 18-20% din exporturile UE merg spre SUA, deci impactul nu va fi total. În plus, alte ţări ar putea deveni parteneri comerciali alternativi.
Investiţii şi tranzacţionare în climatul actual
Anthony Esposito avertizează că majoritatea claselor de active europene ar resimţi presiunea în cazul tarifelor de 30%. Totuşi, cheltuielile de apărare, dobânzile stabile ale BCE şi creşterea preţurilor metalelor preţioase ar putea susţine sectoarele apărării, financiar şi minier.
Kevin Yin adaugă că aplicarea integrală a tarifelor ar putea duce la vânzări de obligaţiuni americane şi creşteri pe piaţa aurului şi a industriilor grele din SUA, în timp ce exportatorii europeni, mai ales cei din industria auto, ar putea fi puternic afectaţi.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.