Investitori europeni majori, care administrează active de peste 1.000 de miliarde de lire sterline (1.280 de miliarde de dolari), exercită presiuni asupra celor mai mari patru firme de audit din lume să ia măsuri urgente în privinţa riscurilor legate de climă, avertizând că incapacitatea de a face acest lucru ar putea provoca pagube mai mari decât criza financiară, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cererea privind efectuarea unor controale de audit mai stricte este susţinută de declaraţiile publice făcute de autorităţile de reglementare şi cele de supraveghere a sectorului de contabilitate, care au scos în evidenţă posibilele riscuri sistemice provocate de schimbările climatice.

 

Într-o scrisoare trimisă în ianuarie către aşa-numitele Big Four - EY, Deloitte, KPMG şi PwC – investitorii au afirmat că sunt îngrijoraţi că schimbările climatice sunt ”ignorate” în contabilitate şi audituri. Scrisoarea a fost văzută de Reuters, iar conţinutul ei este făcut public pentru prima oară.

”Ceea ce este omniprezent este faptul că nu dorim o altă criză financiară, iar aceasta ar putea fişi mai gravă”, a afirmat Natasha Landell-Mills, director la firma de administrare a activelor  Sarasin & Partners, care coordonează campania a 29 de investitori.

Auditorii nu dau o importanţă suficientă unei posibile tranziţii rapide către un viitor cu un nivel scăzut de carbon, în timp ce guvernele pun în practică Acordul de la Paris din 2015 pentru reducerea schimbărilor climatice, potrivit investitorilor.

Aceştia au arătat că au decis să publice scrisoarea în condiţiile în care se pregătesc să îşi extindă campania şi să scrie direct comisiilor de audit ale celor mai mari companii de petrol şi gaze, pentru a le cere să adopte o abordare mai fermă în privinţa riscurilor climatice.

Investitorii doresc ca firmele de audit să pună sub semnul întrebării preţurile pe termen lung ale petrolului şi gazelor, care susţin câştigurile acţionarilor.

”De această dată, avem nevoie ca auditorii să fie în frunte şi să dea alarma acolo unde directorii nu se gândesc la pierderile previzibile sau la datorii”, a declarat Landell-Mills.

Comisia pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (International Accounting Standards Board - IASB) a anunţat joi că standardele sale IFRS răspund problemelor legate de riscurile climatice, chiar dacă nu sunt menţionate explicit.

”Ne aşteptăm ca board-urile să raporteze problemele legate de mediu şi de societate, astfel încât utilizatorii primari ai declaraţiilor financiare să îşi formele propria evaluare a perspectivelor pe termen lung ale companiei şi modul de gestionare a afacerii de către conducere”, a declarat un membru al board-ului IASB, Nick Anderson.

EY a afirmat că ”este dedicată să asigure că profesia de audit este capabilă să continue să servească nevoile în evoluţie ale investitorilor, afacerilor şi interesului public”.

Un purtător de cuvânt al Deloitte a declarat că schimbările climatice reprezintă un risc semnificativ pentru clienţi şi că şi-a pregătit auditorii în acest an, pentru a lua în considerare acest factor.

Pe lângă colaborarea cu acţionarii, Deloitte a lansat un site privind schimbările climatice şi, înpreună cu Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), un program pentru educarea membrilor ICAEW, profesioniştilor în domeniul financiar şi a directorilor fără atribuţii executive.

KPMG şi PwC nu au răspuns solicitărilor trimise pe email de către Reuters pentru a comenta scrisoarea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.