Directorul financiar al grupului Huawei Technologies, Meng Wanzhou, a fost arestat în cadrul unei investigaţi referitoare la o schemă de utilizare a sistemului bancar mondial pentru a evita sancţiunile americane împotriva Iranului, potrivit unor surse apropiate anchetei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite au cercetat încă din 2016 dacă Huawei Technologies a încălcat sancţiunile impuse Iranului. Recent, în anchetă a fost inclusă şi folosirea de către compania chineză a băncii HSBC Holdings pentru a efectua tranzacţii ilegale legate de Iran.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Canada şi riscă să fie extrădată în Statele Unite, provocând temeri că acest caz poate relansa conflictul comercial dintre SUA şi China şi agita pieţele de acţiuni.

În 2012, HSBC a plătit 1,92 de miliarde de dolari şi a încheiat un acord cu procuratura din Brooklyn pentru încălcarea legilor referitoare la sancţiuni şi spălarea banilor.

Un purtător de cuvânt al HSBC a refuzat să comenteze. HSBC nu este investigată, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Un purtător de cuvânt al HSBC a refuzat să comenteze.

După arestarea lui Meng Wanzhou, Huawei a anunţat că a primit puţine informaţii referitoare la acuzaţiile împotriva acesteia, adăugând că nu are cunoştinţă despre orice fel de fapte ilegale.

Un purtător de cuvânt al procuraturii din Brooklyn a refuzat să comenteze.

Acţiunile americane şi asiatice au scăzut în urma informaţiilor referitoare la acest caz, care au amplificat temerile legate de perspectivele unui conflict între cele mai mari două economii ale lumii, nu doar pe tema tarifelor, dar şi a hegemoniei tehnologice.

Acţiunile HSBC listate în SUA au scăzut joi cu până la 6%.

Huawei era deja în atenţia Washingtonului şi a altor guverne occidentale, din cauza legăturilor cu guvernul chinez, care provoacă temeri că producătorul de smartphone-uri şi echipamente de comunicaţii poate fi folosit pentru spionaj de către Beijing.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.