Ministerul Fondurilor Europene a lansat, luni, în dezbatere publică linia de finanţare Solidar, prin care întreprinderile de economie socială vor putea beneficia de finanţare europeană, cuprinsă între 50.000 şi 100.000 de euro, prin Programul Operaţional Capital Uman.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întreprinderile de economie socială sunt cele care, prin activitatea lor, contribuie la rezolvarea unor probleme sociale sau ale unei comunităţi.

”Ministerul Fondurilor Europene lansează astăzi în consultare publică o linie de finanţare, Solidar, cu o alocare de 20 milioane de euro din Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Schema vizează sprijin pentru 200 de întreprinderi de economie socială, care au nevoie de formare, consiliere, dezvoltarea capacităţii, adaptarea locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi, transfer de know-how, parteneriate ş.a.m.d.”, transmite MFE.

Economia socială din România este un sector în ascensiune, dar ponderea angajaţilor în acest sector este de 1,7%, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 6,5%. Linia de finanţare deschisă de MFE sprijină măsura 24.4 din Pachetul Naţional Anti-sărăcie adoptat de Guvern în februarie 2016.

„Întreprinderile din sectorul economiei sociale întâmpină chiar mai multe probleme decât întreprinderile tradiţionale în a găsi finanţare, publică sau privată. Fondurile europene sunt o soluţie, aşa că fructificăm oportunitatea şi lansăm acest mecanism de finanţare. Vestea bună este că nu este singurul, ci primul dintr-o serie de apeluri dedicate economiei sociale”, a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

Printre problemele pe care întreprinderile de economie socială le adresează sunt: sărăcia şi excluziunea, marginalizarea, lipsa accesului la servicii (sociale, medicale, financiare, etc.) sau la pieţe pentru micii producători şi lucrători, lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii pentru persoane fără calificare profesională, degradarea mediului înconjurător. 

Depunerea de proiecte pentru linia de finanţare Solidar este programată pentru perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.