Institutul de Cercetări Nucleare (RATEN ICN) Piteşti şi Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) din Franţa a semnat un acord, la Mioveni, pentru un schimb de experienţă pe mai multe paliere, precum materiale avansate, securitatea nucleară, managementul deşeurilor reactive sau radioizotopi pentru medicină.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Colaborarea dintre cele două centre de cercetare a început încă de acum zece ani, arată un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

 ”Ministerul Energiei acordă toată susţinerea pentru cercetarea nucleară. Acest acord între RATEN ICN şi CEA poate căpăta o importanţă majoră mai ales în cercetarea din domeniul reactorilor de generaţie IV. Şi, chiar dacă reactorul aflat în stadiul de cercetare la Mioveni se bazează pe răcirea cu plumb, iar cel din Franţa se bazează pe răcirea cu sodiu, sunt multe aspecte comune în punerea la punct a tehnologiei pentru aceste reactoare de ultimă generaţie mult mai sigure şi mult mai eficiente. În plus, reactorul Triga de la ICN este unul dintre puţinele reactoare de cercetare active din Europa destinat testării diferitelor materiale componente pentru energia nucleară”, a declarat Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Acesta se declară încrezător că va exista o bună colaborare în zona academică pentru că, atât în România, cât şi în Franţa, există o preocupare reală pentru noua generaţie de cercetători în domeniul nuclear.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.