Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primul semestru, ca serie brută, cu 18,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 21%, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În luna iunie 2020, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 3,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 4,8%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi caserie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 8%, respectiv cu 10,3%. În perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2020, faţă de perioada 1 ianuarie-30 iunie 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 18,9%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 21%", arată datele INS.

În iunie 2020 comparativ cu mai 2020, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 3,2%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+3,8%), lucrările de reparaţii capitale (+3,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,7%). Pe obiecte de construcţii, seria brută indică creşteri astfel: construcţiile inginereşti (+3,7%), clădirile nerezidenţiale (+3,3%) şi la clădirile rezidenţiale (+2%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 4,8%, scădere evidenţiată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-17,2%), lucrările de reparaţii capitale (-9%) şi la lucrările de construcţii noi (-7,5%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică scăderi ale volumului construcţiilor inginereşti (-10,7%), clădirilor rezidenţiale (-9,8%) şi clădirilor nerezidenţiale (-8,3%).

În iunie 2020, comparativ cu iunie 2019, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 8%. Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri la volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+24,5%), al celor de reparaţii capitale (+24,1%) şi al lucrările de construcţii noi (+0,4%).

Pe obiectiv de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului clădirilor rezidenţiale (+15,7%), clădirilor nerezidenţiale (+11,1%) şi al lucrărilor de construcţii inginereşti (+3,4%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 10,3%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+25,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+22,3%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 0,6%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădirile rezidenţiale (+17,6%), clădirile nerezidenţiale (+11,3%) şi construcţiile inginereşti (+5,7%).

În primele şase luni, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 18,9%, faţă de primul semestru din 2019. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+49,4%), lucrările de reparaţii capitale (+49,1%) şi la construcţiile noi (+7%).

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+29,6%), clădirile rezidenţiale (+18,5%) şi la clădirile nerezidenţiale (+5,3%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 21%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+56,8%), al lucrărilor de reparaţii capitale (+44,7%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+8,9%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului construcţiilor inginereşti (+32,6%), clădirilor rezidenţiale (+19,3%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+8,8%).

"Informaţiile din acest comunicat de presă (iunie 2020) surprind impactul crizei Covid-19 şi a măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai 2020; Prin colectarea informaţiilor statistice,vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice", precizează INS.

Indicii de volum în construcţiise determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti). Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.