Valoarea producţiei agricole din România a crescut anul trecut, faţă de anul precedent, cu 12,5%, până la 78,5 miliarde lei (17,2 miliarde euro), datorită avansului înregistrat de valoarea producţiei vegetale, potrivit datelor semidefinitive publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea producţiei vegetale a avansat cu 19,5% anul trecut, faţă de anul precedent, la 53,2 miliarde lei (11,65 miliarde euro), date calculate în preţuri comparabile.

Totodată, valoarea producţiei animale a scăzut cu 0,4% faţă de anul precedent, până la 24,33 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

Cea mai mare scădere, de 1%, până la 945,5 milioane lei (207 milioane euro) a înregistrat-o zona de servicii agricole.

Structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent, potrivit INS.

Astfel, ponderea producţiei vegetale a fost de 67,8%, ponderea producţiei animale de 31%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,2%.

Din valoarea totală a poducţiei vegetale, cea mai mare pondere o reprezintă cerealele (34,8%), urmate de legume (17,9%), plante uleioase (13,4%) şi alte grupe (leguminoase boabe, plante tehnice, produse secundare, flori) cu 9,6%.

”Structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2017 comparativ cu anul precedent. Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi alte grupe de produse a crescut cu 1,3 puncte procentuale, respectiv cu 1,7 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de plante de nutreţ şi de legume (inclusiv pepeni) a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,0 puncte procentuale”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.