Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 286,19 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020, arată datele provizorii (2) publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul I 2021a fost de 286.198,7 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 2,9% faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 0,1% faţă de trimestrul I 2020”, arată datele INS.

Pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2021 a fost de 225,051 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,2% faţă de trimestrul I 2020.

Comparativ cu varianta provizorie (1), dinamica PIB a rămas neschimbată, iar cea a valorii adăugate brute s-a majorat cu 0,1 puncte procentuale. Volumul valorii adăugate brute pe ramuri de activitate a înregistrat modificări mai importante în: Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport, cu o creştere avolumului de activitate de 1,8 puncte procentuale; Industrie, cu o reducerea volumului de activitate de 0,3 puncte procentuale; Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante, cu o reducere a volumului de activitate de 0,2 puncte procentuale.

Impozitele nete pe produs au înregistrat o scădere a volumului lor de 0,4 puncte procentuale.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări semnificative ale contribuţiei la modificarea PIB, între cele două estimări, au înregistrat: cheltuiala pentru consumul final individual şi colectiv al administraţiilor publice, de la +0,6% la -0,9%, ca urmare a scăderii volumului său de activitate de la 102,9% la 95,2%; formarea brută de capital fix, de la +1,7% la +2%, ca urmare a modificăriivolumului său de activitate de la 109,9% la 111,7%.

Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, revizuirea estimărilor pentru trimestrul I 2021 faţă de varianta provizorie (1) publicată în comunicatul de presă din 8 iunie 2021 fiind nesemnificativă. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.