Producţia industrială a scăzut în primele nouă luni ale anului atât ca serie brută (-5,1%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5%), arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
”În perioada 1.I – 30.IX.2023, comparativ cu perioada 1.I – 30.IX.2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,9%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). Industria extractivă a crescut cu 3,7%”, arată datele INS.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I – 30.IX.2023, comparativ cu perioada 1.I – 30.IX.2022, a fost mai mică cu 5%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11%) şi industria prelucrătoare (-4,3%).
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Industria extractivă a crescut cu 3,8%.
În luna septembrie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 13,4%, datorită creşterilor înregistrate de industria prelucrătoare (+17,3%) şi industria extractivă (+1,2%).
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 6,5%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare cu 0,7% faţă de luna precedentă.
Industria prelucrătoare a crescut cu 2,9%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,6%, respectiv cu 0,4%.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,1%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,7%) şi industria prelucrătoare (-4,8%).
Industria extractivă a crescut cu 5,4%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 4,2%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-2,6%). Industria extractivă a crescut cu 6%.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.