Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut în termeni nominali, în primele nouă luni, cu 1%, faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în perioada 1.I-30.IX.2023, comparativ cu perioada 1.I-30.IX.2022, pe ansamblu, cu 1%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+1,8%). Industria extractivă a scăzut cu 14%”, arată datele INS.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+10,5%), industria bunurilor de uz curent (+8,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%).

Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-25,9%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,9%).

Septembrie 2023 comparativ cu august 2023

Cifra de afaceri din industrie a crescut, în termeni nominali, în luna septembrie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 12,0%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+12,4%) şi în industria extractivă (+3,0%). Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+28,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+19,5%), industria bunurilor intermediare (+6,9%) şi industria energetică (+5,7%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 1%.

Septembrie 2023 comparativ cu septembrie 2022

Cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, în luna septembrie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 2%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-13,7%) şi în industria prelucrătoare (-1,5%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-22,5%) şi industria bunurilor intermediare (-7,3%).

Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+5,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+4,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.