Creşterea rapidă a deficitului de cont curent, care a ajuns la 2,6 miliarde de euro după primele cinci luni din acest an, şi a celui bugetar, estimat să se apropie de plafonul de 3% din produsul intern brut (PIB) la finalul anului, fac improbabilă majorarea ratingului suveran al României în 2017, aşa cum se estima anterior, arată un raport al grupului financiar ING, publicat joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele publicate joi de Banca Naţională a României (BNR) arată că deficitul contului curent al balanţei de plăţi a urcat după primele cinci luni din acest an la 2,6 miliarde euro, faţă de un excedent de 42 milioane euro în perioada ianuarie-mai 2015, în special ca urmare a deteriorării balanţei comerciale şi a creşterii puternice a sumelor repatriate de investitorii străini.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state.

"Deficitul de cont curent a ajuns la 1,6% din PIB la finalul lunii mai 2016, comparativ cu -1,1% la sfârşitul lunii aprilie şi cu un nivel echilibrat în perioada ianuarie-mai 2015, ca urmare a unui ciclu puternic stimulat de consum şi întârzierii plăţii subvenţiilor agricole europene. Tendinţa de deteriorare puternică atât a deficitului bugetar, cât şi a celui extern înseamnă că îmbunătăţirea ratingului în 2017 începe să pară puţin probabilă", scriu analiştii ING.

România are calificative cu recomandare de investiţii (investment grade) de la toate cele trei mari agenţii de evaluare financiară, însă toate notele sunt chiar pe ultima treaptă a categoriei investment grade.

Astfel, România are calificativ BBB-, cu perspectivă stabilă, de la Standard and Poor's (S&P), Baa3, cu perspectivă pozitivă, de la agenţia Moody's şi BBB-, cu perspectivă stabilă, de la agenţia Fitch.

Creşterea deficitului de cont curent, din primele cinci luni, continuă tendinţa de anul trecut, când deficitul extern al României a crescut de două ori şi jumătate faţă de nivelul din 2014, până la 1,76 miliarde de euro.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP), organismul pe care îşi bazează guvernul proiecţiile bugetare, estimează pentru acest an un deficit de cont curent de 2,08 miliarde euro, în creştere cu 18% faţă de nivelul din 2015. 

După primele cinci luni, defcitul contului curent a depăşit deja cu 25% nivelul estimat pentru întregul an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.