Costul vieţii a atins un nou nivel record în zona euro, în luna martie, ridicând întrebări cu privire la modul în care Banca Centrală Europeană (BCE) poate stabiliza preţurile de consum aflate într-o creştere atât de rapidă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inflaţia a fost de 7,5% în luna martie, pe o bază anuală, potrivit datelor preliminare ale biroului de statistică al Europei, Eurostat, publicate vineri.

Inflaţia a atins 5,9% în februarie.

Cifrele vin într-un moment în care invadarea Ucrainei de către Rusia a readus incertitudinile economice, unii economişti întrebându-se dacă zona euro va intra în recesiune în 2022 - lucru pe care oficialii europeni au refuzat să îl spună până acum.

Prim-ministrul italian Mario Draghi, de exemplu, a declarat săptămâna trecută că vor exista daune economice din cauza invadării Ucrainei, dar nu o recesiune.

Zona euro a luat măsuri fără precedent de a pedepsi Rusia pentru decizia sa de a invada Ucraina – cum ar fi blocarea vânzării de bunuri de lux – şi aceste sancţiuni au repercusiuni asupra economiei zonei euro însăşi. În plus, există şi alte efecte secundare ale războiului, în special preţurile mai mari ale energiei – care intensifică inflaţia în întreagul bloc comunitar.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat la începutul acestei săptămâni că ”trei factori principali ar putea duce la accelerarea inflaţiei” în viitor.

Ea a spus că ”se aşteaptă ca preţurile energiei să rămână mai ridicate pentru mai mult timp”, ”este posibil ca presiunea asupra inflaţiei alimentare să crească” şi că ”este posibil să persiste blocajele în producţia globală în anumite sectoare”.

Acest context economic îi face pe consumatori să fie mai pesimişti în ceea ce priveşte perspectivele lor de viitor.

”Gospodăriile devin din ce în ce mai pesimiste şi ar putea reduce cheltuielile”, a spus Lagarde într-un discurs susţinut miercuri în Cipru.

Cheltuielile mai mici ar putea aduce şi mai multe probleme economice, deoarece întreprinderile ar vinde mai puţin, ar avea mai puţin spaţiu pentru a plăti angajaţii şi ar fi mai puţin probabil să investească.

”În vreme ce inflaţia din zona euro creşte şi mai mult peste prognoza BCE şi probabil că va rămâne foarte ridicată pentru restul anului, credem că nu va dura mult până când banca va începe să majoreze ratele dobânzilor”, a spus Jack Allen-Reynolds, economist senior pentru Europa la Capital Economics, într-o notă adresată clienţilor vineri dimineaţă.

”Am creionat trei majorări ale dobânzii cheie de 0,25 puncte procentuale pentru anul acesta”, a adăugat el.

Analiştii de la Berenberg se aşteaptă la o primă creştere a dobânzii cheue în trimestrul patru din 2022, urmată de alte trei în 2023.

”BCE are astfel mai mult timp decât Fed-ul SUA pentru a reduce stimulul monetar. Dar, politicile costisitoare de tranziţie ecologică şi politica fiscală oarecum expansionistă vor aduce din nou, probabil, o tendinţă de intensificare a inflaţiei”, a spus Salomon Fiedler, economist la Berenberg, adăugând că ”BCE va trebui să reacţioneze în cele din urmă”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.