Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în februarie o creştere de 4,9% faţă de a doua lună a anului trecut, ritm uşor sub cel atins în ianuarie, pe fondul avansului solid al sectorului-cheie de prelucrare şi a creşterii producţiei de energie, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ianuarie, producţia industrială înregistrase un avans de 5,8%. Cumulat, în primele două luni, producţia industrială a urcat cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2016. 

Pe sectoare, industria de prelucrare, cu contribuţia cea mai importantă în România, a produs în februarie cu 4,9% mai mult faţă de aceeaşi lună din 2016.

Totuşi, cea mai mare creştere a fost înregistrată de producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a avansat cu 6,2%, în timp ce industria extractivă a trecut pe plus, după mai mult de un an de declin accentuat, înregistrând în februarie o creştere cu 1,1% faţă de februarie 2016. 

Comparativ cu luna ianuarie, producţia industrială a crescut în februarie cu 6,7% pe serie brută, şi cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de influenţele sezoniere şi numărul de zile lucrătoare, indicatorul urmărit cel mai atent de economişti. 

Anul trecut, producţia industrială a înregistrat un avans modest, de 1,7% faţă de anul precedent, după o creştere de 2,7% în 2015.

Industria a contribuit, în 2016, cu 23,1% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.