Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în a patra lună din acest an cea mai mare creştere din acest an, de 3,4% faţă de aprilie 2015, după evoluţia slabă de la începutul anului, în condiţiile în care industria extractivă este în declin, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În martie, producţia industrială a avansat cu 2,9% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după un debut de an modest. 

Cumulat pe primele patru luni, producţia industrială din România a crescut cu 1,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. 

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat în aprilie, ca şi în lunile precedente, un declin sever, de 19,9% faţă de aprilie 2015, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a revenit pe creştere, cu un avans de 0,1%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a continuat să crească susţinut, cu un avans de 4,5% faţă de aprilie 2015.

Cele mai mari creşteri ale producţiei au fost înregistrate, în aprilie faţă de aceeaşi lună din 2015, în fabricarea ţigărilor (+69,3%), fabricarea produselor de cocserie (+42%) şi în fabricarea echipamentelor electrice (+22,2%).

În 2015, producţia industrială a crescut cu 2,7%,  după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.