Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat şi în a treia lună din acest an o creştere modestă, de 2,9% faţă de martie 2015, după evoluţia slabă de la începutul anului, în condiţiile în care industria extractivă şi producţia de energie electrică, termică şi de gaze naturale sunt în declin, arată datele publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie,  producţia industrială a avansat cu 0,8% faţă de aceeaşi lună din anul trecut, după o scădere cu 2% în ianuarie.

Cumulat pe primele trei luni, producţia industrială din România a crescut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. 

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat în martie, ca şi în lunile precedente, cel mai mare declin, de 22,3% faţă de martie 2015, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,9%.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a fost singurul mare sector industrial care a fost pe plus, cu un avans de 4,3% faţă de martie 2015.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

În prezent, trei mari companii din sectorul minier se confruntă cu mari dificultăţi. Complexul Energetic Hunedoara (CEH), companie cu peste 6.000 de angajaţi care lucrează la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an. 

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia (CEO), companie cu peste 15.000 de angajaţi şi care produce electricitate pe bază de lignit, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi.

O altă companie din subordinea Ministerulu Energiei, Compania Naţională a Uraniului, a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumpărător, Nuclearelectrica, şi va demara în perioada următoare un proces de restructurare pentru a supravieţui.

În 2015, producţia industrială a crescut cu 2,7%,  după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.