Pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari, industria de apărare a Germaniei traversează o perioadă de creştere accelerată. Exporturile de echipamente militare au atins 13,2 miliarde de euro în 2024, potrivit datelor preliminare, mai mult decât dublul nivelului din 2020, de 5,82 miliarde euro, relatează CNBC.
Acţiunile companiilor de apărare listate la bursă au consemnat o creştere puternică în ultimul an, susţinute de un pachet fiscal istoric adoptat de guvernul federal, destinat consolidării apărării şi infrastructurii. De exemplu, acţiunile Rheinmetall, cel mai mare contractor de apărare din Germania, s-au apreciat cu peste 260% în ultimele 12 luni, iar cele ale Hensoldt cu 168%.
Unde merg armele germane
În primul trimestru din 2025, 80% din exporturile de armament ale Germaniei au fost direcţionate către ”ţări partenere apropiate”, inclusiv state din UE, Japonia, Elveţia, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Singapore şi Ucraina. Restul de 20% au mers către ”alte ţări terţe”, printre care, potrivit unor surse guvernamentale, se numără Qatar şi Israel.
Potrivit institutului SIPRI, între 2020 şi 2024, Germania a fost al cincilea cel mai mare exportator de arme grele din lume. Principalele pieţe de desfacere în această perioadă au fost: Ucraina (19%), Egipt (19%) şi Israel (11%). În ceea ce priveşte tipurile de echipamente exportate, 41% au fost nave, urmate de vehicule blindate (16%), rachete (11%) şi motoare (9,5%).
Principalele companii de apărare germane
Rheinmetall: Produce arme, muniţie şi vehicule blindate. În 2024, peste o treime din vânzări au fost în Germania, 46,6% în restul Europei, 9,6% în Asia şi Orientul Mijlociu, iar restul în America şi Australia.
MTU Aero Engines: Furnizor de motoare pentru avioane civile şi militare. A înregistrat o creştere de peste 13% în divizia militară în 2024. Motoarele EJ200 pentru avioanele Eurofighter sunt utilizate de forţele aeriene din Europa, Kuweit, Oman şi Arabia Saudită.
Hensoldt: Specializată în tehnologie de senzori şi apărare electronică. 87,8% din veniturile sale din 2024 au venit din Europa, iar restul din Orientul Mijlociu, Asia-Pacific, America de Nord şi Africa.
Renk: Producător de cutii de viteze pentru tancuri şi nave. În 2024, a obţinut venituri de 1,14 miliarde euro, cu 27% din vânzări în Germania, 20% în SUA şi 11% în Coreea de Sud. Are clienţi în peste 70 de forţe terestre şi 40 de marine din întreaga lume.
Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS): O divizie a gigantului industrial Thyssenkrupp, specializată în construcţia de nave de război. În prima jumătate a anului fiscal, aproape 60% din vânzări au fost în Europa, 18% în America de Sud şi 15% în Orientul Mijlociu şi Africa.
Controverse politice
Creşterea implicării Germaniei în comerţul global cu arme a stârnit dezbateri aprinse. Exporturile către Israel sunt intens contestate în contextul acuzaţiilor privind abuzuri în Gaza. Deşi Germania a fost un susţinător istoric al Israelului, ministrul de Externe Johann Wadephul a declarat în mai că este deschis unei reevaluări a acestor livrări, chiar dacă ele vor continua.
Germania exportă către Israel echipamente produse de companii precum TKMS (nave Sa’ar 6 pentru marina israeliană), Renk şi MTU (componente pentru tancurile Merkava).
Exporturile către Ucraina, de asemenea, au fost intens disputate. Germania a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de arme ai Kievului după invazia rusă din 2022. Critici au venit atât din partea stângii radicale (BSW), cât şi a extremei drepte (AfD), care solicită oprirea livrărilor şi ”încetarea alimentării războiului”.
În pofida disputelor, cifrele arată o industrie de apărare germană robustă, în plină expansiune şi profund interconectată cu sistemele de securitate occidentale.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.