Încrederea americanilor în economia SUA s-a îmbunătăţit în continuare în decembrie, sugerând că expansiunea economică va continua în 2022, în pofida unei reapariţii a infecţiilor cu Covid-19 şi a unor stimulente fiscale reduse, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sondajul efectut de Conference Board, publicat miercuri, a arătat că mai mulţi consumatori plănuiesc să cumpere o casă şi bunuri valoroase, cum ar fi autovehiculele şi electrocasnicele, precum şi să plece în vacanţă în următoarele şase luni.

Preocupările legate de inflaţie s-au atenuat puţin, iar gospodăriile au rămas optimiste cu privire la piaţa muncii. Acest lucru va contribui probabil la susţinerea cheltuielilor consumatorilor, chiar dacă veniturile guvernamentale ale gospodăriilor sunt în scădere.

Proiectul de lege pentru investiţii interne de 1750 de miliarde de dolari al preşedintelui Joe Biden, cunoscut sub numele de Build Back Better (BBB), care are ca scop extinderea reţelei de asigurări sociale şi combaterea schimbărilor climatice, a primit o lovitură duminică, când senatorul democrat moderat Joe Manchin a declarat că nu îl va sprijini.

Acest lucru i-a determinat pe economişti să-şi reducă estimările de creştere pentru anul viitor.

”Consumatorii sunt optimişti cu privire la 2022. Acesta este o dovadă suplimentară că cheltuielile consumatorilor vor continua să crească şi vor fi principalul factor care alimentează expansiunea”, a spus Robert Frick, economist la Navy Federal Credit Union din Vienna, Virginia.

Indicele de încredere al consumatorilor calculat de Conference Board a crescut la o valoare de 115,8 luna aceasta, de la un nivel de 111,9, revizuit în sens pozitiv în noiembrie.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că indicele va creşte la 110,8, faţă de valoarea raportată anterior de 109,5.

Data limită pentru sondaj, care pune mai mult accent pe piaţa muncii, a fost 16 decembrie.

Evaluarea consumatorilor cu privire la condiţiile actuale de afaceri şi de pe piaţa forţei de muncă a fost puţin modificată, dar perspectivele lor pe termen scurt pentru venituri, afaceri şi condiţiile de pe piaţa muncii au fost optimiste, ceea ce Conference Board a considerat ca ”pregătesc scena pentru o continuare a creşterii la începutul anului 2022”.

 Asteptarile consumatorilor privind inflatia in urmatoarele 12 luni au scazut la 6,9%, de la un maximum din ultimii 13 ani, de 7,3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.