Ministerul Finanţelor continuă să se împrumute tot mai scump de la bănci, în condiţiile în care a vândut luni obligaţiuni de stat în valoare de 323,65 milioane lei (71,8 milioane euro), scadente la 19 decembrie 2022, uşor peste suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 3,30%, sensibil peste nivelul din licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost de 300 milioane lei, dar licitaţia a inclus şi sesiunea suplimentară pentri oferte necompetitive, de 45 milioane lei. 

Cele opt bănci participante la licitaţie au oferit 678,8 milioane de lei, dublul sumei cerute de stat.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5%. În urma licitaţiei, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,31%, iar cel mediu, de 3,30% pe an, potrivit datelor BNR.

În 16 şi 17 ianuarie, la precedenta licitaţie de titluri din aceeaşi serie, cu scandenţa în 19 decembrie 2022, Ministerul Finanţelor a luat de la bănci 775,4 milioane de lei, la un randamant mediu de 3,14% pe an, apropiatde costul din decembrie.

Licitaţia vine după un eşec total la licitaţia precedentă, de joi, când Ministerul Finanţelor a încercat să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019, însă a decis să respingă toate ofertele băncilor, care au cerut dobânzi considerate prea mari.

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.