Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, a anunţat miercuri că acordă o finanţare de 205 milioane euro trustului imobiliar belgian Warehouses de Pauw pentru a sprijini sectorul proprietăţilor imobiliare verzi în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, acordă trustului imobiliar belgian Warehouses de Pauw NV (WDP) un pachet de finanţare de aproximativ 205 milioane euro pentru a sprijini construirea unei suprafeţe totale de circa un milion mp de proprietăţi semi-industriale şi logistice eficiente din punctul de vedere al resurselor, pe întreg teritoriul României. Investiţia face parte dintr-o finanţare verde de 750 de milioane euro care include finanţare de la investitori terţi mobilizaţi de  IFC în cadrul programului său de portofoliu de co-creditare şi de la bănci comerciale internaţionale", informează un comunicat.

Acesta este primul împrumut verde acordat de  IFC sectorului proprietăţilor imobiliare în regiunea Europei şi Asiei Centrale (ECA).

WDP va implementa certificarea EDGE pentru clădiri verzi (excelenţă în proiectare pentru îmbunătăţirea eficienţei) a IFC în întregul său portofoliu din România.

Certificarea EDGE presupune economii de minimum 20% din consumul de energie şi apă al clădirilor şi din energia utilizată pentru producerea materialelor de construcţie. Prin certificarea independentă a clădirilor sale, WDP va reduce costurile cu utilităţile suportate de utilizatorii clădirilor şi îşi va consolida poziţia în rândul acestora.

"România este un element central al strategiei WDP. Plănuim ca, până în 2023, să deţinem şi să operam un portofoliu de 1 miliard de euro în această ţară, echivalentul a aproximativ 20% din portofoliul total al activelor WDP. Creditul verde al  IFC, împreună cu certificarea întregului nostru portofoliu cu EDGE, ne vor permite să devenim cel mai mare deţinător de depozite cu certificare verde din România", spune Jeroen Biermans, Director General al WDP România.

 IFC consideră că sectorul proprietăţilor imobiliare comerciale este un factor esenţial în construirea infrastructurii de afaceri.

"Această investiţie va facilita dezvoltarea comerţului electronic, a sectoarelor de depozitare şi distribuţie, a pieţei de externalizare a proceselor de afaceri şi a industriei auto şi sectorului comerţului cu amănuntul, toate acestea constituind factori de creştere importanţi pentru logistică şi spatiile destinate industriei uşoare din Bucureşti şi din celelalte oraşe mari", mai arată comunicatul.

De asemenea, investiţia va sprijini industria construcţiilor din România.

„Prin această investiţie verde de proporţii, sprijinim eforturile de sporire a competitivităţii şi productivităţii  în România, contribuind la creşterea economică durabilă pe termen lung“, a declarat Wiebke Schloemer, director IFC pentru Europa şi Asia Centrală.

Până în prezent,  IFC a investit la nivel mondial peste 4,9 miliarde euro în clădiri verzi. Proiectele imobiliare rezidenţiale şi comerciale cu certificare EDGE au economisit peste 225.000 tone de bioxid de carbon în întreaga lume. Dezvoltat de  IFC, sistemul de certificare EDGE ajută dezvoltatorii de proprietăţi imobiliare să construiască ecologic în mod rapid, usor, cu costuri rezonabile.

Certificarea EDGE este sprijinită de software gratuit care încurajează soluţiile de reducere a consumului de energie şi apă, precum şi de energie utilizată în producţia de materiale de construcţie cu cel puţin 20%, acesta constituind standardul pentru certificarea EDGE. Programul a fost sprijinit de Austria, Canada, Danemarca, ESMAP, UE, Finlanda, GEF, Ungaria, Japonia, Elveţia şi Regatul Unit al Marii Britanii.

IFC - organizaţie-soră a Băncii Mondiale şi membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie internationala de dezvoltare focusata pe sectorul privat din pieţele emergente. Colaborează cu peste 2.000 de societăţi comerciale din lume. În exercitiul financiar 2019, a acordat peste 19 miliarde dolari SUA cu titlu de finanţare pe termen lung ţărilor în curs de dezvoltare.

WDP dezvoltă şi investeşte în proprietăţi imobiliare din domeniul logisticii (depozite şi birouri). Portofoliul de proprietăţi WDP acoperă aproximativ 5 milioane mp. Acest portofoliu internaţional de clădiri semi-industriale şi logistice se extinde în circa 250 de amplasamente de prim rang pentru depozitare şi distribuţie din Belgia, Franţa, Ţările de Jos, Luxemburg, Germania şi Romania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.