Uriaşul grup bancar HSBC a anunţat luni o un acord pentru cumpărarea filialei din Marea Britanie a băncii americane Silicon Valley Bank, cu operaţiuni axate pe domeniul tehnologiei, care s-a prăbuşit vineri, în urma unor discuţii care au durat toată noaptea, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

HSBC a confirmat că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank, a fost de acord să achiziţioneze SVB U.K. pentru 1 liră sterlină (1,21 dolari).

Activele şi pasivele companiei-mamă a SVB U.K. sunt excluse din tranzacţie.

Achiziţia ”întăreşte franciza noastră bancară comercială şi ne îmbunătăţeşte capacitatea de a servi firme inovatoare şi în creştere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei şi ştiinţelor vieţii, în Regatul Unit şi la nivel internaţional. Clienţii SVB U.K. pot continua să efectueze activităţi bancare ca de obicei, ştiind că depozitele lor sunt susţinute de forţa, siguranţa şi securitatea HSBC”, a declarat CEO-ul Grupului HSBC, Noel Quinn.

Vineri, SVB U.K. avea împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline şi depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline, cu un profit de 88 de milioane de lire sterline înainte de impozitare în 2022, a subliniat HSBC în comunicatul său de luni.

Potrivit HSBC, capitalurile proprii ale SVB U.K. ar fi de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline, dar a adăugat că ”un calcul final al câştigului rezultat din achiziţie va fi furnizat în timp util”.

Vânzarea, facilitată de Banca Angliei în consultare cu Trezoreria Regatului Unit, va proteja depozitele clienţilor SVB U.K., se arată într-un comunicat al Trezoreriei.

Acţiunile HSBC au închis luni în declin cu 4,1%.

Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a subliniat că acordul ”asigură că depozitele clienţilor sunt protejate şi că banca poater funcţiona în mod normal, fără sprijinul contribuabililor”.

”Sectorul tehnologic al Regatului Unit este cu adevărat lider mondial şi are o importanţă uriaşă pentru economia britanică, susţinând sute de mii de locuri de muncă”, a adăugat el.

Hunt a declarat duminică că administraţia Marii Britanii şi Banca Angliei lucrează pentru ”a evita sau minimiza” daunele potenţiale rezultate din filiala din Marea Britanie a SVB.

În paralel, autorităţile de reglementare din SUA au aprobat duminică planuri de a sprijini deponenţii şi instituţiile financiare legate de compania mamă din SUA SVB.

Departamentul de Trezorerie al SUA a desemnat atât SVB, cât şi Signature Bank din New York , care a fost închis duminică din cauza unor temeri similare de contagiune, ca riscuri sistemice, permiţându-i să deblocheze ambele instituţii într-un mod care îi protejează pe deponenţi.

Nu este ”o problemă sistemică”

Andrew Griffith, secretarul economic al Trezoreriei Marii Britanii, a semnalat că problemele sucursalei din Marea Britanie a SVB nu reprezintă ”o problemă sistemică”, pe fondul preocupărilor pieţei cu privire la o răspândire mai largă a retragerilor în rândul creditorilor.

”Guvernatorul Băncii Angliei a fost foarte clar cu privire la faptul că aceasta nu a fost o problemă sistemică. Acum am rezolvat această bancă, am rezolvat-o în mod decisiv şi acum este bine capitalizată, HSBC fiind în spatele acesteia, iar clienţii vor continua să aibă acces la depozitele şi la facilităţile lor bancare, protejând în acelaşi timp interesele contribuabililor”, a declarat el luni, pentru CNBC.

El a subliniat necesitatea de a sprijini companiile deservite de SVB, care s-au concentrat pe startupuri tehnologice: ”Este un sector important pentru noi şi, în special, se bazează pe accesul lor la numerar pentru a face ceea ce sunt excepţional de buni. Aşadar, a fost o prioritate clară pentru noi să le putem oferi în această dimineaţă certitudinea, dacă am putea, că pot continua să îşi opereze afacerea”, a spus el.

”Oftat de uşurare” pentru startupurile tehnologice din Marea Britanie

Toby Mather, CEO şi co-fondator al platformei startup de educaţie pentru copii Lingumi, a fost client al SVB în ultimii şapte ani, depunând 85% din numerarul companiei la banca afectată.

El a declarat luni că achiziţia băncii de către HSBC a dus la ”un mare oftat de uşurare” al startupurilor britanice.

”Cred că vorbesc în numele startupurilor din Marea Britanie când spunem că aceasta este o uşurare uriaşă şi că ne putem privi echipele în ochi la ora 9, în timpul convorbirilor noastre şi să spunem, nu numai că vom putea să facem următorul statul de plată, dar vom putea continua afacerile ca de obicei, să continuăm inovarea, să facem cercetare şi dezvoltare şi să construim viitorul creşterii tehnologice din Regatul Unit”, a spus el.

”HSBC este un rezultat grozav... ca banca să meargă la un nume foarte mare, care are o istorie de sute de ani, cred că este unul dintre cele mai bune rezultate pe care le-am fi putut avea, să simţim că putem rămâne acum cu noua SVB, care a fost un partener atât de important pentru ecosistemul startupurilor, aici şi în SUA, de zeci de ani acum, aşa că ne simţim încrezători.”

O mulţime de potenţiali cumpărători au prezentat propuneri de achiziţie a SVB U.K. de la eşecul de vineri al companiei mamă din SUA, pe fondul îngrijorării larg răspândite cu privire la viitorul imediat al multor startupuri britanice din domeniul tehnologiei şi ştiinţelor vieţii.

Banca Londrei a spus că un consorţiu de firme cu capital privat pe care l-a condus a prezentat, de asemenea, o propunere oficială Trezoreriei Marii Britanii şi Autorităţii de Reglementare Prudenţială a Băncii Angliei.

CEO-ul Bank of London, Anthony Watson, a declarat că SVB ”nu poate fi lăsată să eşueze, având în vedere comunitatea vitală pe care o serveşte”.

Banca Angliei a confirmat că nicio altă bancă din Marea Britanie ”nu este afectată direct în mod semnificativ de aceste acţiuni sau de închiderea băncii-mamă a SVBUK din SUA”, adăugând că sistemul bancar britanic mai larg rămâne ”sigur, solid şi bine capitalizat”.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.