Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a anunţat că preşedintele directoratului, Bogdan Badea, a semnat marţi contractul de modernizare a hidroagregatului Călimăneşti, lucrarea fiind adjudecată prin licitaţie deschisă de Hidroserv Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contractul se ridică la 23,69 milioane lei, iar lucrarea va fi finanţată exclusiv din fondurile de dezvoltare ale Hidroelectrica. Furnizorul de echipamente desemnat este UCM Reşiţa, precizează compania.

“Modernizarea de la Călimăneşti este unul dintre primii paşi dintr-o strategie mult mai amplă de modernizări şi retehnologizări pe care noul directorat al Hidroelectrica şi i-a propus. Astfel de lucrări au trenat până acum din diverse cauze externe sau din lipsă de decizie managerială, dar nu mai pot întârzia dacă ne dorim să transpunem în concret ideea de securitate energetică", a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Acesta precizează că la preluarea mandatului, în urmă cu aproximativ două luni, gradul de realizare pentru capitolul dezvoltare era de 20,33%, iar pentru cel de retehnologizare, de doar 4,5%, faţă de prognozatul din buget.

”Presăm serios pe acceleraţie să recuperăm întârzierile pe această zonă”, adaugă el.

Modernizarea hidroagregatului de la Călimăneşti urmează să fie fie realizată în termen de un an de la semnarea contractului şi vizează creşterea gradului de automatizare a centralei hidro-energetice concomitent cu creşterea siguranţei în exploatare, creşterea fiabilităţii şi mărirea duratei de folosinţă a instalaţiilor cu încă un ciclu de viaţă.

Centrala de la Călimăneşti are o putere instalată de 39,6 MW şi lucrează cu două grupuri generatoare, cu turbine de tip Kaplan. Producţia medie anuală de energie, conform specificaţiilor din proiect, este de 106 GWh. Hidrocentrala este folosită ca centrală de vârf, semi-vârf, iar în perioadă de ape mari, în bază.

Centrala asigură, de asemenea, servicii de sistem de înaltă calitate şi funcţionează în conformitate cu cerinţele de mediu în vigoare.

“Demararea acţiunilor de modernizare aduce o gură de oxigen atât Hidroserv, cât şi UCM Reşiţa. Din valoarea contractului semnat astăzi (marţi, 19 septembrie, n.r.) circa 9,7 milioane de lei merg către Hidroserv pentru realizarea lucrărilor şi aproximativ 14 milioane lei către UCM Reşiţa pentru echipamente. Aceste societăţi au avut în ultima perioadă dificultăţi financiare. Ne bucurăm că putem lucra împreună în beneficiul tuturor societăţilor implicate”, a adăugat Bogdan Badea.

Hidroelectrica a înregistrat în primele şapte luni un profit brut de 971,88 milioane lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.

De asemenea, cifra de afaceri realizată în primele şapte luni s-a ridicat la 1,948 miliarde lei, în timp ce marja profitului net a crescut de la 38% la 31 iulie 2016 la 43% la 31 iulie 2017.

Numărul efectiv de personal la 31 iulie era de 3.292 de salariaţi.

La 31 iulie, producţia totală de 8,768 TWh a fost obţinută în cele 207 hidrocentrale în exploatare, inclusiv cinci staţii de pompare cu rol energetic, având o putere instalată de 6.382 MW.

Hidroelectrica este una din cele mai profitabile companii de stat şi unul din cei mai mari producători de energie din ţară.  Acţionarul majoritar este Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.