Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a semnat contractul de modernizare a staţiilor de 110 kW CHE Mălaia, CHE Călimăneşti, CHE Ioneşti, CHE Zavideni, CHE Drăgăşani, aparţinând Sucursalei Hidroelectrice Râmnicu Vâlcea. Lucrările, adjudecate la valoarea de 4,417 milioane lei (circa 1 milion de euro), vor fi finanţate din surse proprii Hidroelectrica şi sunt prevăzute în bugetul companiei, a anunţat compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Contractul de tip ’la cheie’ prevede derularea de lucrări complexe: înlocuirea de către prestator a echipamentului primar din staţii (transformatoare de tensiune, întrerupătoare, separatoare, descărcători etc.) în concordanţă cu schema actuală, modificarea şi înlocuirea tuturor echipamente secundare, reabilitarea şi înlocuirea parţială a instalaţiei de legare la pământ şi a instalaţiei de paratrăsnet, precum  şi reabilitarea cadrelor, riglelor şi stâlpilor staţiei”, a informat compania.

Lucrările vor fi efectuate în două etape: proiectarea şi pregătirea execuţiei serviciilor de modernizare, în maximum şase luni, urmate de etapa de execuţie propriu-zisă a reparaţiilor şi modernizărilor staţiilor.

”Staţiile CHE Mălaia, CHE Călimăneşti, CHE Ioneşti, CHE Zavideni şi CHE Drăgăşani sunt în funcţiune de 35 de ani, iar echipamentele sunt uzate fizic şi moral. Prin realizarea lucrărilor de modernizare vom obţine un nou ciclu de viaţă de cel puţin 30 de ani pentru instalaţii. Privim staţiile de 110 kW ale amenajării hidroenergetice din Râmnicu Vâlcea ca un sistem energetic unitar integrat. Dorim ca echipamentele montate să fie identice, astfel încât acestea să poată fi operate cu uşurinţă de specialişti, cu costuri de exploatare minime şi mentenanţă facilă. Suntem foarte interesaţi de tot ceea ce înseamnă uniformizare şi optimizare şi ne dorim aplicarea la scară largă a aceastei politici.  În cazul de faţă uniformizarea permite, de asemenea interoperabilitate, interschimbabilitatea echipamentelor, precum şi integrarea unitară în sistemul SCADA al amenajării”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Firma câştigătoare a licitaţiei se angajează prin contract să efectueze modernizarea staţiilor în termen de cel mult 12 luni şi cu un grad de imobilizare de maxim opt zile/staţie.

Hidroelectrica pregăteşte investiţii de 490,58 milioane lei în acest an, din care cea mai mare parte merge în dezvoltare, 224,82 milioane lei, iar alte 187,21 milioane lei merg în retehnologizare.

Compania estimează pentru acest an venituri totale de 3,19 miliarde lei, cu 3,5% mai mici faţă de veniturile preliminate pentru 2017.

Societatea şi-a bugetat un profit brut de 937,16 milioane lei în acest an, de 1,7 ori mai puţin faţă de anul 2017, când a încheiat cu un profit brut estimat de 1,6 miliarde lei.

Compania estimează pentru acest an o producţie de 14,64 TWh, previzionată în baza hidrologiei medii din ultimii cinci ani.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.