Compania de stat Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, este focusată pe diversificarea surselor de energie şi analizează proiecte de parcuri eoliene şi fotovoltaice cu o capacitate de circa 2.000 MW, a declarat directorul general al companiei, Bogdan Badea, la conferinţa Focus Energetic. Compania derulează licitaţii pentru studii de fezabilitate pentru parcuri fotovoltaice, pe care să le dezvolte pe terenuri aflate în proprietatea companiei şi şi-a propus totodată să implementeze şi parcuri fotovoltaice flotante pe lacurile companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vom merge pe o diversificare a surselor de producţie exclusiv din surse regenerabile. Suntem în diverse faze de due dilligence pentru parcuri fotovoltaice şi eoliene de peste 2.000 MW. Aici sunt informaţii confidenţiale, se analizează respectivele proiecte. Focusul nostru este pentru o creştere a capacităţii de producţie, în special din surse eoliene şi fotovoltaice. Ne uităm cu mare interes la zona de offshore. Aşteptăm o clarificare a legislaţiei pe această zonă, care, sigur, va ajuta foarte mult sectorul de gaze, dar sperăm că va reglementa la fel ca în toate ţările cu potenţial offshore în zona eoliană şi acest segment, unde dorim să ne implicăm activ. Pe de altă parte, astept să deblocăm şi proiectele pe care le avem de finalizare a unor centrale din portofoliul propriu”, a declarat miercuri Bogdan Badea, la conferinţa Focus Energetic.

Hidroelectrica are în prezent o singură capacitate de generare în eolian, parcul de la Crucea, de 108 MW, achiziţionat în decembrie anul trecut.

În primele nouă luni ale anului, Hidroelectrica a produs peste 13,4 TWh, cu 1,4 TWh peste cantităţile produse anul trecut în aceeaşi perioadă, ca urmare  a hidraulicităţii crescute.

Badea afirmă că Hidroelectrica s-a pregătit ”temeinic” pentru iarnă şi are o rezervă confortabilă în lacuri, de peste 70%, fiind pregătită pentru orice fel de situaţii meteorologice.

Hidroelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 1,687 miliarde lei, de două ori mai mare faţă de rezultatul net din primul semestru din 2020, de 805,5 milioane lei. Cifra de afaceri a crescut cu 77,9% în primele şase luni, la 3,2 miliarde lei, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.