Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din Romania, anunţă că a redat în exploatare hidroagregatul 5 de la Porţile de Fier I. În data de 1 februarie 2024, în jurul orei 20.30, Hidrocentrala Porţile de Fier a fost afectată de un incendiu la transformatorul aferent hidroagregatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Hidroelectrica a finalizat partea de pregătire şi probe pentru hidroagregatul numărul 5 de la Centrala Hidroelectrică Porţile de Fier I şi a redat obiectivul tehnic în exploatare. Reamintim că în data de 1 februarie 2024, în jurul orei 20.30, Hidrocentrala Porţile de Fier a fost afectată de un incendiu la transformatorul aferent hidroagregatului anterior menţionat. Reacţia rapidă a salariaţilor Hidroelectrica, precum şi eficienţa echipelor de pompieri a permis stingerea incendiului într-un timp record, iar faptul că nu au existat victime a fost un element esenţial în gestionarea situaţiei”, anunţă compania.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice esenţiale pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi – în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. 

„Suntem încântaţi să anunţăm că hidroagregatul 5 de la Porţile de Fier a trecut cu succes prin toate etapele de probe, iar astăzi am reluat exploatarea acestei unităţi. Hidroagregatul funţionează la această oră la putere redusă, însă se află într-un calendar de creştere treptată a intensităţii de lucru. Acest succes nu ar fi fost posibil fără angajamentul şi efortul constant al echipei noastre, care a muncit neîncetat pentru a restabili condiţii normale de exploatare şi disponibilitate. Vorbim despre lucrări dificile şi de maximă responsabilitate şi profit de ocazie să mulţumesc în mod deosebit conducerii sucursalei Porţile de Fier şi specialiştilor Hidroserv pentru implicare şi pentru timpul record în care au redat în exploatare  HA5”, a declarat Karoly Borbely,  CEO Hidroelectrica. 

Hidroelectrica îşi reafirmă totodată angajamentul său faţă de priorităţile de siguranţă şi continuă să investească în tehnologii de ultimă generaţie pentru a asigura o producţie de energie sustenabilă şi fiabilă.

”Compania îşi exprimă recunoştinţa faţă de toţi cei implicaţi în gestionarea incidentului şi în procesul ulterior de remediere”, arată compania.

Profitul net al Hidroelectrica a crescut în anul 2023 cu 42%, la 6,337 miliarde lei, de la 4,464 miliarde lei în anul 2022. Producţia netă de energie electrică a înregistrat o creştere de 30% faţă de anul 2022, până la 17.639 GWh.

Veniturile companiei au urcat cu 30%, în anul 2023, la 12,244 miliarde lei (faţă de 9,452 miliarde lei în 2022).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.