Guvernul intenţionează să cumpere, din fonduri europene, 20 de spitale modulare de tipul celui de la Ana Aslan administrat de Ministerul Apărării Naţionale, dar şi mai multe unităţi mobile de terapie intensivă, care să poată fi trimise în zonele cu număr mare de infectări, a anunţat premierul Ludovic Orban. În ceea ce priveşte testele rapide, primul ministru explică faptul că acestea sunt avizate de OMS şi nu sunt „celebrele teste care promiteau unii că fac testarea în masă la scara blocului”;.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Premierul Ludovic Orban a afirmat că testele de tip antigen pe care Guvernul intenţionează să le achiziţioneze nu sunt precum „celebrele teste care promiteau unii că fac testarea în masă la scara blocului”, ci sunt avizate şi recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dar că au precizie mare în cazul celor care încep să dezvolte simptome. 
„Achiziţionăm aceste teste pentru a le folosi inteligent în unităţi de primiri urgenţe, în cămine pentru vârstnici, pentru testarea personalului medical care este în contact cu COVID, precum şi alte categorii de persoane în care este util să putem să testăm rapid. Urmează achiziţia, care nu va fi foarte simplă, pentru că e o cerere foarte mare pe piaţă şi va trebui să putem achiziţiona întreaga cantitate” a declarat Ludovic Orban vineri, într-o conferinţă de presă la Craiova. 
„Am prevăzut şi alte achiziţii importante, de exemplu, am prevăzut finanţarea din fonduri europene a achiziţiei a 20 de spitale de tip modular, cum au început să funcţioneze, de exemplu, cred că luna asta o să mrgem să vedem fostul spital ROL 2 care acum este spital modular administrat de Armată, de la Ana Aslan. (..) Mai achiziţionăm TIR-uri de ATI care sunt foarte utile pentru că ele sunt mobile şi pot fi deplasate în orice zonă apare un număr de cazuri care nu pot fi tratate în secţiile fixe”, a mai afirmat prim-ministrul. 
Acesta a precizat că pe lângă transferuri şi detaşări se ia în calcul folosirea personalului din secţiile de ATI care sunt „mai puţin solicitate” şi a amintit de OUG care prevede posibilitatea angajării rapide a 200 de absolvenţi ai rezidenţiatului, precizând că dacă vor exista solicitări de angajări suplimentare, acestea vor fi posibile. 
„Practic angajăm în primă fază 200 din absolvenţi. Dacă vom avea solicitări de angajare suplimentară, mărim numărul de angajaţi şi ei vor fi folosiţi ca un fel de forţă expediţionară, adică ei vor fi detaşaţi în acele zone unde există un număr mare de cazuri care necesită tratare în secţiile de terapie intensivă şi care necesită suplimentarea personalului”, a explicat Orban. 
Întrebat de  ce Unifarm crescut cu 10% preţurile pentru kit-urile PCR, primul ministru a răspuns: „Asta nu mă întrebaţi, că nu pot să vă dau răspunsul”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.