Avertizând că riscurile de pe piaţa imobiliară continuă, guvernul chinez a declarat într-un raport publicat duminică, la deschiderea anuală a sesiunii parlamentare, că va promova dezvoltarea stabilă a sectorului şi va preveni expansiunea dezordonată a dezvoltatorilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Li Keqiang a făcut ca protecţia împotriva riscurilor pentru dezvoltatorii imobiliari de top să fie una dintre priorităţile guvernului în acest an, pe fondul precauţiei cumpărătorilor, urmărind activitatea desfăşurată la o întâlnire economică cheie din decembrie.

”Există mai multe riscuri potenţiale pe piaţa imobiliară şi unele instituţii financiare mici şi mijlocii sunt expuse riscurilor”, a spus Li în raportul de lucru al guvernului pentru 2023.

De la jumătatea anului 2021, sectorul imobiliar s-a confruntat cu o criză de lichidităţi, mulţi dezvoltatori amânând plata datoriilor  sau intrând în incapacitate de plată, în timp ce au dificultăţi să vândă apartamente şi să atragă fonduri.

Aproximativ jumătate dintre cei 30 de dezvoltatori chinezi listaţi în Hong Kong nu şi-au plătit ratele sau au amânat plăţile de obligaţiuni.

”Există multe riscuri în domeniul imobiliar pentru cumpărătorii de case şi dezvoltatorii imobiliari, cum ar fi ameninţarea cumpărătorilor de a opri plata împrumuturilor ipotecare, eşecul livrării caselor prevândute şi neîndeplinirea plăţii datoriilor de către dezvoltatori, ceea ce indică o lipsă de putere de consum şi de încredere”, a spus Yan Yujin, analist la E-house China Research and Development Institution.

”Numai atunci când cererea consumatorilor de locuinţe este stimulată pot fi rezolvate cu adevărat alte probleme imobiliare, inclusiv problema riscurilor financiare ale constructorilor de locuinţe de top”, a arătat acesta.

Premierul Li a spus că guvernul va rezolva problemele legate de locuinţe pentru tineri şi va sprijini nevoile cumpărătorilor de case.

China insistă, de asemenea, că ”locuinţele sunt pentru locuit, nu pentru speculaţii”, potrivit unui raport separat al planificatorului economic de stat, deşi Li nu a menţionat acest lucru în previziunile guvernului pentru 2023.

China se va asigura că dezvoltatorii livrează proprietăţile prevândute şi vor extinde oferta de locuinţe de închiriat la preţuri accesibile, a spus planificatorul.

În 2022, firmele imobiliare aflate în lipsă de numerar au blocat construcţia multor proprietăţi prevândute, determinând sute de cumpărători din toată ţara să ameninţe că nu vor mai plăti ipotecile, într-o rară demonstraţie de nemulţumire a publicului.

Piaţa imobiliară a dat unele semne de redresare în ultimele săptămâni, deoarece preţurile locuinţelor au crescut în ianuarie pentru prima dată într-un an, ajutate de sprijinul agresiv acordat de guvern la sfârşitul anului trecut şi de eliminarea controalelor COVID.

Cumpărătorii rămân prudenţi, totuşi, împiedicând şansele de revenire susţinută. Un indice care urmăreşte acţiunile imobiliare ale Chinei a crescut cu 2,5% până în acest an, sub creşterea de 7% a indicelui de referinţă CSI300, în timp ce un indice pentru dezvoltatorii imobiliari de pe continent cotaţi la Hong Kong a pierdut aproximativ 3%, reflectând perspectiva la fel de prudentă a pieţei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.