Guvernul a aprobat lista proiectelor de investiţii publice prioritizate, în vederea includerii acestora în proiectul de buget pentru anul 2024. Lista elaborată de Ministerul Finanţelor include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative, cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare totală actualizată de 319,78 miliarde lei şi un rest de finanţat pentru finalizarea acestora de 208,33 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a aprobat în şedinţă un Memorandum cu tema: Aprobarea rezultatelor prioritizării proiectelor de investiţii publice semnificative ce urmează a fi utilizate în procesul de elaborare a proiectului legii bugetului de stat pe anul 2024.

Astfel, ”Guvernul a aprobat lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate, conform OUG nr. 88/2013, în vederea includerii acestora în proiectul de buget pentru anul 2024”.

Potrivit Executivului, ”lista elaborată de Ministerul Finanţelor include 221 de proiecte de investiţii publice semnificative, cu cele mai ridicate beneficii economice şi sociale, care au valoare totală actualizată de 319,78 miliarde lei şi un rest de finanţat pentru finalizarea acestora de 208,33 miliarde lei”.

Guvernul arată că în anul 2023, creditele bugetare alocate pentru aceste proiecte sunt în valoare de 17,42 miliarde lei.

”Dintre acestea, 62 de proiecte sunt finalizate, însă nu sunt închise financiar, iar sumele aferente vor fi disponibilizate la data emiterii hotărârilor judecătoreşti privind dosarele de expropriere”, se arată în comunicat.

Din restul de 159 de proiecte de investiţii publice semnificative 28 de proiecte sunt noi, iar 131 sunt proiecte care se continuă, fiind aflate în diferite stadii de implementare.

Aceste 159 de proiectele sunt gestionate astfel:

•Ministerul Transporturilor -108 proiecte

•Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor -13 proiecte

•Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - 21 proiecte

•Ministerul Sănătăţii - 9 proiecte

•Ministerul Justiţiei - 2 proiecte

•Ministerul Apărării Naţionale – 3 proiecte

•Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – 1 proiect

•Ministerul Afacerilor Interne – 1 proiect

•Serviciul de Protecţie şi Pază -1 proiect

”Politica în domeniul investiţiilor publice vizează creşterea ritmului de finanţare în vederea finalizării proiectelor aflate în stadii avansate de implementare, precum şi promovarea de investiţii publice noi finanţate în principal din fonduri europene nerambursabile, în vederea accelerării gradului de absorbţie a acestora”, mai afirmă Guvernul.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de Guvern, că va fi aprobat un memorandum având ca temă investiţiile publice prioritare pentru anul viitor, document care va sta la baza elaborării bugetului pe 2024. Premierul a mai spus că astăzi va fi prima şedinţă de coaliţie, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, cu tema bugetului pe anul 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.