Ministrul Fondurilor Europene anunţă majorarea plafonului alocat achiziţiei de echipamente medicale de către unităţile sanitare şi de autorităţile locale în parteneriat cu spitalele, de la 350 de milioane la 1,2 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce înseamnă că aproape toate cererile depuse vor primi finanţare. Guvernul a adoptat, de asemenea, o măsură care prevede majorarea costurilor de achiziţie pentru tablete şcolare necesare desfăşurării cursurilor online, de la 200 de euro la 250 de euro valoarea unei tablete.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern adoptarea a cinci măsuri pentru categoriile de beneficiari din fonduri externe nerambursabile.

„O primă măsură de referă la majorarea plafonului alocat pentru achiziţia de echipamente medicale. Astfel, Ordonanţa 43 din 2020 care permitea unităţilor sanitare şi autorităţilor publice nî parteneriat cu unităţile sanitare să acceseze fonduri externe nerambursabile pentru achiziţia de echipamente medicale – însemnând sisteme de monitorizare, ventilatoare, toată aparatura specific secţiilor de terapie intensivă  – acest plafon a fost majorat de la 350 la 1,2 miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloş.

Acesta a precizat că majorarea plafonului presupune că aproape toate cele 291 de cereri depuse, în valoare de 1,271 miliarde de euro  „se vor şi finanţa”. De altfel, potrivit ministrului, pentru 51 dintre cereri au fost deja încheiate cu valoare totală de 156 de milioane de euro. Apelul de proiecte a fost deschis până la finele lui septembrie.

A doua măsură adoptată de executiv miercuri se referă la achiziţia de tablete pentru elevi şi studenţi.

„Astăzi Guvernul României a aprobat măsura de suplimentare a bugetului pentru tabletele şcolare cu 50 de mil de euro. De asemenea guvernul a aprobat ca valoarea eligibilă a tabletelor şcolare care era de 200 de euro să crească la 250 de euro per tabletă”, a afirmat ministrul.

În plus, Boloş a arătat că a fost aprobat un buget de 10 milioane de euro pentru echipamente de protecţie şi dispozitive medicale necesare activităţilor de curs din cadrul universităţilor, acolo unde cursurile, seminariile sau laboratoarele se fac cu participarea fizică a studenţilor.Apelul de proiecte pe această măsură va fi deschis luni 19 octombrie.â

A treia măsură aprobată de Guvern  se referă la beneficiarii de vouchere pentru masă caldă – persoane de peste 75 de ani cu venituri la nivelul pensiei minime sociale– care pot beneficia de tichete lunare de 180 de lei.

„Tichetele se vor repartiza în prima săptămână  alunii decembrie şi se vor da retroactiv începând din septembrie. Aproximativ 300.000 de persoane beneficiază de această prevedere. Ei vor primi fondurile la începutul lui decembrie”, a anunţat Marcel Boloş.

Întrebat cum explică faptul că oameni aflaţi în dificultate vor primi acest ajutor cu puţin timp înaintea scrutinului parlamentar ministrul a explicat că procedura de achiziţie e în curs de finalizare şi contractul va fi semnat săptămâna viitoare.

„Emitenţii de carduri au nevoie de 10 zile, conform contractului, ca să emită aceste carduri, ele se distribuie către prefecturi, de acolo se trimit la aut publice locale şi de la autorităţile publice locale ajung la beneficiari Este calculat pe zile. (...) Calculele le-am făcut împreună cu colegii şi regimul acesta pentru 300.000 de beneficiari de emitere a cardurilor şi de trimitere a lor nu este unul foarte simplu. (...) Dacă nu am repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde bugetul alocat şi e păcat”, a declarat Marcel Boloş. 

A patra măsură referitoare la beneficiarii de fonduri nerambursabile aprobată de GUvern are în vedere voucherele pentru educaţie în regim after school, în valoare de 200 de lei pe lună. Beneficiari sunt aproximativ 300.000 de copii de şcoală primară care ar urma să intre într-un program pilot.

„Sunt incluse în proiectul pilot 150 de şcoli stabilite prin ordin al Ministerului Educaţiei”, a explicat Boloş.

A cincea decizie luată de Executiv se referă la sistemele alternative pentru reţeaua de canalizare, pentru care a fost aprobat este de 500 de milioane de euro, valoarea investiţiei eligibile fiind de 2500 de euro pe gospodărie. De acest program vor beneficia mii de gospodării din mediul rural, care se vor putea racorda la reţele de canalizare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.