Guvernul a discutat şi va adoptat în şedinţa următoare un program de granturi pentru repornirea activităţilor economice în domeniile unde au existat restricţii pe perioada stării de urgenţă sau de alertă. ”Vorbim despre un program de un miliard de euro pentru reluarea activităţilor economice, împărţit în 3 mari categorii de beneficiari”, a anunţat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ionel Dancă a spus, în declaraţia de presă susţinută după şedinţa de Guvern de joi, că un proiect de act normativ a vizat măsuri de sprijin pentru companiile şi angajaţii afectaţi de criza COVID – programul de granturi pentru repornirea activităţilor economice în domeniile unde au existat restricţii pe perioada stării de urgenţă sau de alertă.

”Vorbim despre un program de un miliard de euro pentru reluarea activităţilor economice, împărţit în 3 mari ctegorii de beneficiari: pe de-o parte se asigură un buget de 100 de milioane de euro pentru micro-granturi în valoare de 2.000 de euro pentru SRL-uri fără salariaţi, pentru PFA-uri, dar şi ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural artistice şi cinematografie, precum şi pentru cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienţilor COVID”, a explicat Dancă.

A doua componentă vizează asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil pentru capital de lucru pentru intreprinderile mici şi mijlocii, în funcţie de cifra de afaceri. Bugetul total este de 350 de milioane de euro, iar valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din valoarea cifrei de afaceri a companiilor solicitante, adică între 5.000 şi 150.000 de euro. Domeniile vizate sunt cele afectate de restricţiile din timpul pandemiei: HoReCa, serviciile de transport, industria de evneimente, editurile şi librăriile, industria creative.

O altă componentă o reprezintă granturile pentru investiţii, cu un buget total de 550 de milioane de euro, pentru intreprinderi mici şi mijlocii, pentru reprofilare sau reconversia activităţilor, din domenii precum industria alimentară, energie, echipamente, serviii de îngrijire, reparaţii şi întreţinere, turism, hoteluri, confecţii.

Valoarea grantului în acest caz este cuprinsă între 50.000 şi 200.000 de euro, iar programul va fi derulat prin Ministerul Economiei.

Ordonanţa va fi adoptată în şedinţa următoare de Guvern, a precizat Dancă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.