Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, continuarea finanţării lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier. Sunt vizate lucrări de ecologizare la mai multe mine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La propunerea Ministerului Economiei, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi Hotărârea privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 181/2020 pentru aprobarea continuării finanţării din Fondul pentru mediu a lucrărilor de închidere a iazurilor de decantare din sectorul minier, prin care se propune actualizarea unor termene, în concordanta cu situaţia actuală, astfel încât să se evite blocajele”, anunţă, joi, Ministerul Economiei.  

”Era nevoie să aprobăm un act normativ care să ne permită continuarea proiectelor deja începute de închidere şi ecologizare. Este vorba în principal de obiectivul minier de la Baia Sprie - Iaz Tăuţii de Sus, judeţul Maramures, dar şi alte iazuri de decantare, unde, odată cu promovarea acestei hotărâri de guvern şi după obţinerea actelor de reglementare, lucrările de ecologizare vor putea începe în anul 2023, funcţie de finalizarea procedurilor de achiziţie”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei. 

Potrivit reprezentanţilor ministerului, actul normativ aprobat propune înlocuirea anexei nr.1 a HG nr. 181/ 2020 cu o anexă nouă, cu termene actualizate în conformitate cu situaţia prezentă. 

”Pentru estimarea  duratei de implementare a proiectelor de închidere şi ecologizare a iazurilor de decantare au fost avute în vedere elemente precum durata de promovare a prezentei hotărări de guvern, refacerea documentaţiilor tehnice, obţinerea avizelor, acordurilor şi a autorizaţiilor de construcţie/desfiinţare, derularea procedurilor de achiziţie publică în conformitate cu legislaţia în vigoare, durata de execuţie a lucrărilor, dar şi perioadele de întreruperi tehnice şi tehnologice datorită condiţiilor meteorologice”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.  

Obiectivele la care face referire proiectul sunt Mina Certej - Iaz V. Miresului şi V. Mealu, judeţul Hunedoara;  Mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, judeţul Hunedoara şi iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin. Astfel, la Mina Teliuc - Iazurile nr. 1, 2, 3, jud.  Hunedoara, durata totală pentru implementarea proiectelor de ecologizare a fost estimată la 36 de luni, la mina Certej - Iaz V. Miresului si V. Mealu, jud. Hunedoara - 48 luni, la iazul Tăuşani, judeţul Caraş Severin - 30 luni, iar la Mina Baia Sprie - Iaz Tăuţii de Sus, judeţul Maramureş - 24 luni. 

”La repartizarea sumelor prevăzute pentru derularea programului anual de refacere ecologică a siturilor afectate de industria minieră la obiectivele miniere aprobate la închidere prin Hotărâri de Guvern, pentru anul  2022 s-a ţinut seama de asigurarea fondurilor minime necesare demarării procedurilor de achiziţie pentru adaptarea proiectelor tehnice de execuţie a lucrărilor aferente iazurilor de decantare care fac obiectul prezentului act normativ”, a mai transmis ministerul.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.