Executivul a adoptat, miercuri, Legea Turismului, prin care este prevăzută înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD) şi a unui sistem informatic de evidenţă a activităţii de turism, a anunţat ministrul Turismului, Bogdan Trif, după şedinţa de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a subliniat că Legea Turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului său.

"Legea Turismului a fost o prioritate încă de la preluarea mandatului, având în vedere că, în acest sector, existau prevederi vechi şi de peste 20 de ani. Legea stabileşte direcţii importante. Astfel, în actul normativ e prevăzută înfiinţarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiilor. De asemenea, este prevăzut şi sistemul informatic de evidenţă a activităţilor de turism, dreptul de preferinţă, închirierea plajelor pentru hotelurile care sunt în vecinătatea Mării Negre, dar şi redeschiderea birourilor de promovare externă”, a spus Trif.

Ministrul a precizat că organizaţiile de management al destinaţiilor reprezintă o formulă de parteneriat între autorităţile publice locale şi mediul privat cu ajutorul cărora vor fi stabilitate priorităţile de promovare şi cum vor fi cheltuite taxele speciale de promovare percepute de autorităţi de la hotelieri şi de la operatorii din turism.

”Sistemul informatic de evidenţă a activităţii de turism va asigura o radiografie a gradului de ocupare a structurilor turistice. Trebuie punctat aici că Ministerul Turismului nu va colecta date cu caratcer personal. În acest sistem se vor folosi doar date referitoare la ţara de origine, sex, vârsta şi durata sejurului”, a spus ministrul.

Legea prevede şi o oarecare descentralizare în domeniul turismului: clasificările unităţilor de cazare, atestarea ghizilor de turism şi autorizarea plajelor vor fi emise de către autorităţile publice locale.

De asemenea, în lege sunt prevăzute noi metode de control de tip "mistery-guest", prin care Ministerul Turismului va verifica nivelul standarului serviciilor turistice. În plus, Trif a mai precizat că a fost introdusă obligativitatea administratorilor site-urilor sau platformelor dedicate închirierii de spaţii de cazare de a nu promova anunţuri pentru structuri neclasificate sau neînregistrate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.