Managerii de active la nivel global, care controlează mii de miliarde de dolari, nu reuşesc să investească într-un mod care să protejeze clima, biodiversitatea şi oamenii, în ciuda eforturilor industriei de a-şi promova acreditările în domeniul finanţării durabile, a declarat duminică grupul de responsabilitate corporativă ShareAction, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Strategiile de investiţii care iau în considerare riscurile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG) sau investesc în companii care doresc să aibă un impact pozitiv asupra climei, oamenilor şi lumii naturale au strâns mii de miliarde de dolari la nivel global. Cu toate acestea, două treimi din cei 77 de manageri de active chestionaţi, care controlează active de 60 de mii de miliarde de dolari, au avut ”lacune serioase în politicile şi practicile lor de investiţii responsabile”, a constatat grupul pe baza unei analize a politicilor lor.

Acestea includ eşecul în evaluarea şi prevenirea impactului negativ asupra naturii sau includerea emisiilor Scope 3, cele legate de lanţul valoric al unei companii, în obiectivele climatice.

”În calitate de manageri de zeci de mii de miliarde de dolari... deciziile lor au un impact vast în întreaga lume... (dar) rămâne o lipsă de ambiţie de a genera îmbunătăţiri în lumea reală”, a declarat Claudia Gray, director pentru cercetări în domeniul financiar la ShareAction.

ShareAction a evaluat managerii cu privire la câteva sute de indicatori, inclusiv deţinerile lor de investiţii în combustibili fosili; dacă au stabilit obiective de reducere a emisiilor pe termen mai scurt şi cum integrează politicile de biodiversitate în procesul decizional.

Printre companiile care au făcut cele mai mari progrese s-a numărat J.P. Morgan Asset Management, care a urcat cu aproape 60 de locuri, până pe locul 13, după adoptarea politicilor sociale şi de biodiversitate, precum şi implicarea pe subiecte precum managementul capitalului uman, a spus grupul.

ShareAction a constatat, de asemenea, că ponderea managerilor cu performanţe semnificativ mai slabe decât colegii lor a scăzut de la 51% în 2020 la 35% în 2023.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.