Grupul energetic austriac OMV, acţionarul majoritar al OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a acţionat în judecată statul român pe 7 martie, la Curtea de Arbitraj de la Paris, din cauză că Guvernul României nu a plătit o parte din cheltuielile legate de poluarea istorică şi de dezafectarea sondelor închise, pe care le-a preluat de la compania românească pe care a cumpărat-o în anul 2004.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul OMV apreciază că valoarea tuturor lucrărilor de decontaminare sunt evaluate la 2,46 miliarde lei (542 milioane euro).

”Până la acest moment, în baza Anexei P la Contractul de privatizare Petrom, OMV AG a solicitat statului român rambursarea către OMV Petrom a cheltuielilor suportate de acesta din urmă în legătură cu decontaminarea unor situri poluate istoric (înainte de privatizarea Petrom) şi cu abandonarea unor categorii de  sonde, în valoare de aproximativ 86 milioane euro. Începând cu anul 2009, OMV AG a solicitat în nenumărate rânduri rambursarea acestor cheltuieli, însă, până la acest moment, statul român a rambursat aproximativ 18 milioane euro. Având în vedere că pentru anumite cereri de rambursare în valoare de 34 milioane euro (153 milioane lei) nu au fost identificate soluţii în baza contractului de privatizare Petrom, OMV AG a depus o notificare de dispută (notice of dispute)”, au declarat luni, pentru News.ro, reprezentanţii OMV Petrom. 

De la momentul depunerii acestei notificări, conform contractului de privatizare Petrom, OMV AG şi statul român au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a soluţiona pe cale amiabilă acest diferend.

„În ciuda eforturilor, nu a fost identificată o soluţie amiabilă; drept urmare, o cerere de arbitraj a fost depusă la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris”, adaugă oficialii OMV Petrom.

Potrivit Anexei P la contractul de privatizare Petrom, precum şi principiilor europene conform cărora poluatorul plăteşte, costurile remedierii poluării cauzate înainte de privatizare (poluarea istorică) vor fi rambursate de către statul român, în condiţiile îndeplinirii anumitor cerinţe.

Motivaţia constă în faptul că statul român, prin companiile deţinute, a exploatat zăcăminte petroliere timp de peste 50 de ani.

Practic, OMV Petrom acţionează ca un agent de decontaminare în numele statului român, plătind pentru operaţiunile de decontaminare, valoarea acestor costuri urmând să fie recuperată de la statul român.

”OMV Petrom a acţionat şi continuă să acţioneze în vederea remedierii mediului afectat de poluarea istorică, pentru a asigura respectarea obligaţiilor privind protecţia mediului asumate de către statul român cu ocazia aderării la UE, precum şi a obligaţiilor stabilite de autorităţile de mediu din România prin programele de conformare”, precizează reprezentanţii companiei petroliere.

Suma de 2,459 miliarde lei reprezintă "sume recuperabile de la statul român" din situaţiile financiare ale OMV Petrom pentru anul 2016.

”Suma de aproximativ 2,46 miliarde lei (aproximativ 542 milioane euro) din situaţiile financiare reprezintă valoarea estimată prezentă a întregii creanţe asupra statului român (inclusiv cererile nerambursate încă). Aceasta valoare include şi lucrările viitoare care urmează să fie efectuate de către companie şi care trebuie rambursate conform prevederilor contractului de privatizare, unele dintre ele până în 2034”, adaugă oficialii OMV Petrom.

Ei spun că rambursarea acestor cheltuieli se va solicita statului român progresiv, pe măsură ce lucrările vor fi finalizate.

Petrom a fost vândută de statul român în anul 2004. Din privatizarea Petrom, statul român a încasat 669 milioane euro pentru 33% din acţiuni, iar ulterior Grupul OMV a realizat o majorare de capital social de 830 milioane euro, de până la 51%, valoarea totală a privatizării ridicându-se la 1,5 miliarde euro.

Investiţiile totale ale OMV Petrom în România, de la privatizare până în prezent, s-au ridicat la 12,8 miliarde euro.

OMV Petrom are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează, la Brazi, o centrală electrică de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom deţinea, în România şi ţările învecinate, 783 de benzinării la sfârşitul lui 2016.

OMV deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom are o valoare de piaţă de 18,23 miliarde lei (4,05 miliarde euro).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.